Все, що потрібно знати про сніданок. Міфи і факти про користь і шкоду

18 Лютого 2016 08:14

На тему того, наскільки корисний для здоров’я сніданок, проведено безліч наукових досліджень, які часто суперечать один одному.

Існує думка, що саме сніданок є найголовнішим прийомом їжі. Так, широко відома французька народна мудрість – снідати потрібно, як король, обідати, як принц, а вечеряти як жебрак. Однак, як показують деякі масштабні дослідження вчених, з цим твердженням можна погодитися далеко не завжди.

НВ вирішило проаналізувати наукові дослідження фахівців, щоб нарешті розібратися, в чому користь і шкода ранкового прийому їжі, а також які продукти необхідно вживати на сніданок.

Сніданок дозволяє споживати менше їжі протягом дня

Деякі дієтологи і фахівці стверджують, що сніданок дозволяє схуднути, зменшує почуття голоду протягом дня і допомагає боротися з ожирінням. У свою чергу, низка досліджень вчених свідчить про зворотнє, закликаючи «віддати сніданок ворогу». Так, дослідження вченого Девіда Левицькі з Університету Корнелла дозволили встановити, що саме відсутність сніданку, як мінімум кілька разів на тиждень, допоможе швидко і ефективно схуднути.


© Pixabay

Вчені продовжують вивчати користь сніданку © Pixabay

Свою теорію він підтвердив експериментом, метою якого було встановити обсяг з’їденої їжі за день. Так, половина учасників експерименту снідала регулярно, в той час, як друга група відмовилася від ранкового прийому їжі. Група, яка пропустила сніданок, не продемонструвала збільшення кількості калорій, споживаних за день. Крім того, до кінця дня обсяг їжі становив на 408 калорій менше, ніж у першої групи учасників. Таким чином, нерегулярний сніданок можна розглядати як систему контролю за вагою.

Вченими доведена користь для фігури нерегулярного сніданку

Пропуск сніданку також позитивно впливає на ефективність тренувань. Так, фахівці з Університету Нортумбрії раніше опублікували результати свого дослідження в журналі British Journal of Nutrition і рекомендували тренуватися щоранку натщесерце. За їх твердженням, тренування до сніданку дозволяє спалити приблизно на 20 відсотків більше жиру і уникнути переїдання.

Однак дослідження, проведене вченими з університету Бата, свідчить про те, що ранковий прийом їжі робить людей з зайвою вагою більш активними. Результати експерименту показали, що люди, які не забувають снідати, були більш активними протягом дня, більше рухалися, що в цілому сприятливо позначалося на їх стані здоров’я.

Сніданок прискорює метаболізм

Чи дійсно сніданок реально прискорює метаболізм? Цьому питанню присвячено кілька досліджень.

Так, дослідження з наукового журналу з проблем ожиріння Journal of Obesity Research and Clinical Practice, спростовує міф про те, що споживання сніданку активізує обмін речовин. Це дослідження показує, що 24-годинний обмін речовин не має нічого спільного з тим, коли ви їсте їжу, а ось, скільки ви їсте – є ключовим моментом у вашому метаболізмі. Якщо ви їсте сніданок, це буде стимулювати обмін речовин, але пропускаючи сніданок, обід або вечеря буде стимулювати обмін речовин точно так само протягом 24 годин, якщо кількість споживаних калорій залишається однаковим.

Як зазначає Американське товариство фахівців в області харчування, не існує жодного науково доведеного факту, що підтверджує те, що сніданок прискорює обмін речовин.

Відмова від сніданку підвищує ризик ожиріння

Існує думка, що відмова від сніданку може стати причиною набору зайвої ваги і підвищує ризик розвитку ожиріння. Однак, як показує ряд досліджень, поки немає ніяких свідоцтв того, що пропуск сніданку викликає збільшення ваги.

Вчені відзначають, що сніданок є невід’ємною частиною правильного раціону харчування, однак ранковий прийом їжі або його відсутність ніяк не пов’язані з підвищеним ризиком ожиріння.


Эффективному похудению способствуют белки, употребляемые на завтрак © Pixabay

Ефективному схудненню сприяють білки, що вживаються на сніданок © Pixabay

Найбільш сприятливі продукти для сніданку

Варто зазначити, що дослідження вчених з університету Міссурі 2015 року встановило, що сніданок багатий протеїном може сприяти схудненню за рахунок кращого втамування голоду та зниження споживання калорій.

Також дослідження американських вчених, результати якого були опубліковані в науковому журналі American Journal of Clinical Nutrition, показало, що білки на сніданок сприяють ефективному схудненню.

Сніданок знижує ризик розвитку діабету

Зокрема, дослідникам вдалося встановити, що сніданок з високим вмістом білка дозволяє вживати менше продуктів з високим вмістом жиру і цукру протягом дня і ввечері.

Крім того, страви з високим вмістом білка на сніданок дозволять не тільки зберегти струнку фігуру, але і знизити ризик розвитку діабету завдяки контролю рівня глюкози та інсуліну в крові.