Захоплення соцмедіа: проблеми зі сном, депресією та тривожністю

4 Лютого 2016 12:50
notus.com.ua

notus.com.ua

Результати досліджень вказують на те, що захоплення соцмедіа може бути пов’язане з проблемами зі сном, депресією та тривожністю.

Як збудувати здорові стосунки з власними гаджетами, дає поради американський психолог та експерт зі сну Майкл Бреус.

Про це пише Українська правда з посиланням на  The Huffington Post.

Науковці з Піттсбурзького університету вирішили дослідити цю тему на прикладі групи добровольців 19-32 років, адже саме молодь вважається найактивнішими користувачами соцмереж.

Учені зібрали дані щодо того, як часто та як надовго учасники “поринали” у соцмедіа протягом тижня, а ще дізналися від добровольців, як їм спиться.

Врахувавши, що дані ці не об’єктивні, а суб’єктивні, дослідники все ж виявили міцну кореляцію між проблемами зі сном та використанням соцмереж. Так найактивніші їхні юзери, таких було 25% із групи, удвічі частіше страждали на порушення сну, ніж ті, хто найменше часу проводить за своїми гаджетами.

Власне, поки що ідеться лише про зв’язок, не про причину, підкреслює Бреус. Імовірно, люди, які потерпають від безсоння, більше часу проводять у Facebook або Twitter.

Також дослідники вирахували, що студенти коледжу, які відвідують соцмережі у той час, коли мали би спати, частіше потерпають від утоми вдень, що негативно впливає на їхні когнітивні здібності. Ще вони частіше приймають снодійне.

Дослідження, проведене в 2015-му році, показало, що використання соцмереж підлітками 11-17 пов’язане з погіршенням якості сну, зниженням самооцінки та підвищенням рівня тривожності та депресії, ризику стати жертвою кібер-цькування.

Учені з Піттсбурзького університету вважають, що є зв’язок і між інтенсивністю використання соцмедіа та депресією. Між депресією та сном “двобічні” стосунки, адже люди, що страждають на депресію, часто мають проблеми зі сном. А людей, які недосипають, частіше вражає депресія.

Наука лише починає вивчати те, як саме впливають соцмедіа на наше здоров’я та самовідчуття. Проте дуже важливо знайти здоровий баланс між ними та відпочинком, так само, як ми знаходимо його між роботою та життям, каже лікар.

Його поради такі:

  • заряджайте свої мобільні девайси не в спальні, а в іншому приміщенні (тоді вони не розбудять вас посеред ночі своїм дзижчанням);
  •  не заходьте до соцмереж протягом години перед сном (якщо буде важко, для початку вистачить 30 хвилин);
  •  замість цього почитайте (але не з електронного девайсу), зробіть просту розтяжку, займіться медитацією або дихальними вправами;
  •  не заходьте у соцмережі, якщо прокинулися вночі, наприклад, щоби відвідати туалет.