10 порад, як спромогтися читати більше

9 Березня 2016 18:23
Щоразу обіцяєте собі взятися за книжку, але стоси нечитаних новинок височіють у квартирі, наче молоді гори?

Можливо, вам не вистачає правил, які допоможуть впорядкувати справи і все ж таки знайти час для читання.

Саме для цього випадку свої правила пропонує автор видання Mashable і літературний оглядач Скотт Муска.

Відстежуйте, скільки читаєте щодня

Коли ви збираєтеся бігти марафон, ви відстежуєте, скільки кілометрів вже назбирали, і скільки часу витратили на їх подолання. Якщо хочете читати більше – ця сама методика може допомогти.

Існують додатки та сайти, створені для такої інформації – наприклад, Goodreads. Тут можна позначити, де саме ви зупинилися та скільки коли прочитали. Сервіси також дозволяють позначити книжки, які ви хочете прочитати далі – щоби не витрачати час на пошук наступної.

Хочете похвалитися – поділіться прогресом у Facebook. Тоді читання перетвориться на такий собі онлайн-квест, до того ж друзі будуть підбадьорювати вас. Майбутні марафонці теж розповідають про свої досягнення.

Читайте лише те, що вам подобається. Відкладіть книгу назавжди, якщо хочеться

Життя занадто коротке. Якщо книжка не варта вашої уваги або ж не приносить задоволення – зовсім не соромно облишити її не дочитавши. Ви ж припините дивитися серіал, якщо дві перші серії невдалі?

Не відкладайте книгу, якщо вона подобається особисто вам, навіть якщо інші називатимуть її негідною чи забороненою. У 21 сторіччі кожен має обирати сам.

Долайте кілька сторінок за першої нагоди

Протягом дня трапляється багато хвилин, коли можна “перехопити” кілька сторінок. Наприклад, перерва на обід. Щойно почнете шукати можливості читати, здивуєтесь, як багато їх насправді може бути.

Можна витратити більше часу на читання, стоячи у черзі за бутербродом, ніж на їжу.

Читайте під час занять спортом

Звісно, якщо ви займаєтесь на велотренажері чи на подібних снарядах. Тим, хто обрав біг чи ходу, допоможе аудіо книга – чудовий компаньйон. До того ж читання відволікатиме вас від неприємних думок про те, які всі навколо спортивні.

Фото Francisco Osorio/Flickr

Читайте перед сном

Непоганий спосіб розслабитися, стати сонним і завершити свій день. Він набагато ефективніший за телевізор чи соціальні мережі – схиляє вас до дрімоти. Хіба що ви читаєте Стівена Кінга.

Подружіться з людиною, схибленою на книжках

Люди, які не можуть жити без читання, заповзято рекомендують книжки іншим. Деякі навіть живуть цим, і завжди готові поділитися новим примірником. Якщо книга здається видатною, ви теж охоче будете розповідати про неї.

Ці “книжкові” знайомі питатимуть вас, чи завершили ви твір, адже хотітимуть обговорити його з вами. Ефект той самий, як і від особистого тренера у спортзалі: вас і підштовхують, і заохочують, аж до “ментального спітніння”.

Не читайте кілька книжок одночасно

Мультизадачність допомагає у житті, але не в читанні. Вона позбавляє фарм відчуття від прочитаного у книжці, і ви не можете повністю пірнути у канву сюжету.

Знайдіть або створіть тихе місце

Можете піти до бібліотеки чи влаштуватися у власній кімнаті – чудово. Але є випадки, коли це не можливо, і тоді тишу треба створити.

Якщо хочете читати у метро, барі чи іншому шумному місці, скористайтесь навушниками і поставте собі білий шум, дощ чи звук океанських хвиль. Це допоможе “прибрати” світ навколо і сконцентруватися на книжці.

Фото Flickr / Lexie Flickinger

Поєднайте читання з чимось приємним

Наприклад, із кухлем улюбленого напою. Такий відпочинок можна було б назвати “відповідальним дозвіллям”.

Останнє ніколи не виходьте з дому без книжки

Важко читати книжку, коли ви не взяли її з собою. Байдуже, буде вона паперовою чи електронною.

Джерело: Українська правда.Життя