15 кулінарних книг для тих, хто обожнює готувати

17 Березня 2016 16:07

Часом на кухні розумієш, що ходиш по замкнутому колу — одні і ті ж продукти, одні і ті ж рецепти, а душа просить дива.

Наш сайт і Marie Claire зібрали 15 найрізноманітніших кулінарних книг, які подарують нові ідеї, рецепти і смакові відчуття. Ну і злегка прокачають наш шеф-кухарський рівень.

Джеймі Олівер «15 хвилин на обід»

Ця книга складена життєрадісним кухарем з Великобританії за простим принципом — щоб на приготування обіду витрачалося не більше 15 хвилин і впоратися з рецептом міг навіть той, хто не вміє готувати. Ідеї для рецептів черпалися в кухнях всіх народів світу, так що це не тільки швидко, але і різноманітно.

Сталик Ханкишиев «Казан, мангал і інші чоловічі задоволення»

Сталик Ханкишиев став відомий завдяки тому, що у своєму ЖЖ абсолютно безоплатно ділився секретами східної кулінарії. Для більшості смертних донині є загадкою, як приготувати смачний плов, — а Сталик розповість і на картинках все продемонструє. Головне — купіть казан.

Ніка Білоцерківська «Рецептиші»

Як і Сталик Ханкишиев, Ніка — кухар-аматор, який зібрав книгу після несподіваного успіху її кулінарного блогу. Процес приготування простих і доступних страв описаний з настроєм, після якого хочеться бігти на кухню і творити смаколики. Рецепти супроводжуються красивими фотографіями — для наочності процесу.

Елла Мартіно «Смак Тоскани»

Це не просто кулінарна книга — це справжня ода Італії. Разом з рецептами ви знайдете і сонце, і сцени італійської життя, і хороші нетуристичні ресторани, і аромат оливкової олії. Загалом, книга буде корисна не тільки тим, хто хоче спробувати італійську кухню, але і збирається вперше відвідати цю прекрасну країну.

Джулія Чайлд «Уроки французької кулінарії»

Про цій книзі ми знаємо з фільму «Джулі і Джулія». А пора б познайомитися ближче з класичної французької домашньою кухнею. Книга вчить чисто кулінарним фокусів, а також того, як ставитися до їжі по-французьки — з повагою, захопленням і незмінною гордістю і отримувати задоволення від процесу її приготування.

Гордон Рамзі «Курс елементарної кулінарії. Готуємо впевнено»

Британський шеф-кухар Гордон Рамзі багато років збирав цікаві рецепти, сам випробував їх, удосконалив, позбавивши від непотрібних складнощів, і пропонує спробувати нам. У книзі багато корисної інформації, технології, продуктів і кухонного начиння. У вас все вийде.

П’єр Ерме «Ларусс. Шоколад»

Геніальний кондитер, якого в світі називають «Пікассо кондитерського мистецтва», зрозуміло розповідає про прийоми роботи з шоколадом, про основи кондитерської майстерності. У книзі зібрано понад 300 рецептів, які можна повторити в домашніх умовах, з них 70 елементарних — для новачків.

Олена Хомич «Хіти радянської кухні. По ГОСТу і не тільки»

Іноді хочеться приготувати щось просте, домашнє, ніби з дитинства: котлети, такі ж, як мама смажила, або яблучний пиріг за бабусиним рецептом. Готувати наваристий борщ, ліпити ароматні пельмені і робити самий смачний салат олів’є повинен навчитися кожен поважаючий себе кухар. У книзі більше 200 страв, які знадобляться кожен день.

Тамар Адлер «Їжа без правил. Прості принципи гарної кухні»

Ця книга допоможе вам розкрити творчу сторону процесу, відкинути стереотипи і забути про сумніви. Ви навчитеся готувати легко, з насолодою і уявою, створюючи смачні і красиві страви швидко і без зайвих витрат.

Марлен Парриш «Про що Ейнштейн розповів своєму кухареві»

Що відбувається з продуктами до того, як вони з’являються на нашому столі, чому одні смаки нам подобаються, а інші — ні, за якими критеріями визначають «шкідливість» і «корисність» страви. Книга про «наукової» стороні кулінарії супроводжується рецептами-ілюстраціями.

«Бенкет льоду і вогню». Офіційна куховарська книга «Ігри престолів»

Крім страв, згаданих у творах Джорджа Мартіна, ви знайдете справжні середньовічні європейські рецепти з м’яса і дичини. Кожен рецепт представлений в двох варіантах — класичному і адаптованому під сучасні продукти.

Ірина Чадеева «Пироговедение для початківців. 60 рецептів»

Завдяки покроковим інструкціям визнаного пироговеда Ірини Чадеевой, а також її дивним і смачними рецептами ви освоїте тонкощі приготування пирогів, кексів, печива та тістечок легко і з задоволенням. І навіть навчитеся придумувати свої рецепти.

Олександр Селезньов «Біблія кондитера»

Енциклопедія призначена для справжніх ласунів і гурманів, які хочуть стати віртуозами у сфері приготування десертів. У книзі є й зовсім прості рецепти, які легко освоїть початківець кулінар, і по-справжньому вишукані солодощі.

Юлія Висоцька «Ссобойки. Готуємо вдома, беремо з собою»

Страви Юлії прості в приготуванні і легко піддаються транспортуванню. Купіть гарний контейнер і, надихнувшись ідеями з цієї книги, створюйте смачні страви на кожен день для себе і своєї сім’ї, щоб перекушувати на роботі, пікніку або на прогулянці.

Ілля Лазерсон «Готуємо без кулінарних книг»

Ілля Лазерсон не намагається напхати вашу голову грамами, літрами і мілілітрами, він просто розповідає про принципи приготування того чи іншого блюда — від салату олів’є до італійської лазаньї. Якщо ви дотримуєтеся ці принципи, у вас вийде саме те, що треба, і з тим смаком, який повинен бути у страви.