Чому люди розмовляють уві сні

2 Березня 2016 10:03

image_191

Сомнилоквия – досить поширений феномен, у якого існує безліч наукових пояснень. Дійсно, час від часу уві сні говорять всі без винятку люди. Однак найчастіше подібне явище спостерігається у підлітків в період статевого дозрівання, коли їх нервова система зазнає істотні зміни. Дорослі говорять у сні набагато рідше, і постійно сомнилоквия спостерігається приблизно у 5% жителів планети у віці від 20 років. Тим не менш, з цим феноменом пов’язана не тільки безліч курйозних, але і трагічних випадків. Адже під час сну люди абсолютно не контролюють себе і не пам’ятають про те, що говорили. У підсумку вони можуть серйозно образити тих, кого люблять, що приводить до розриву відносин, розпаду сімей і навіть самогубств.

Сомнилоквия: причини

Втішити людей, які зіткнулися з сомнилоквией, медикам нічим, так як результати їх досліджень часто суперечать один одному. Так, одні вчені стверджують, що люди говорять у сні тільки ті фрази, які виголошували напередодні. Інші фахівці наполягають на тому, що озвучуються діалоги чи монологи, породжені підсвідомістю. Думка третіх дослідників сомнилоквии предметом «озвучування» стають ті події, які відбуваються з людьми у сні. Тим не менш, в деяких питаннях спостерігається єдність думок. Так, встановлено, що найчастіше такі задушевні бесіди ведуть чоловіки, не вибираючи при цьому особливо виразів. Крім цього, ніхто з тих, хто страждає сомнилоквией, не пам’ятає змісту своїх нічних розмов. Ну, а що стосується причин, які змушують людину розмовляти уві сні, то їх може бути кілька.

В першу чергу, це підвищена збудливість нервової системи, що, як правило, спостерігається у підлітків. Тим не менш, зрілі люди з тонкою душевною організацією, що відрізняються вразливим характером, також схильні до сомнилоквии. Причиною виникнення може стати сильний стрес або яскрава подія, врезавшееся в пам’ять людини. Дуже часто після відвідування цирку чи зоопарку уві сні розмовляють маленькі діти. Ну, а дорослі можуть вночі «з’ясовувати стосунки» з колегами по роботі після дуже напруженого дня або ж відстоювати свою правоту після сварки з кимось із близьких.

До факторів, які сприяють розвитку сомнилоквии, також слід віднести підвищені навантаження на головний мозок, пов’язані з засвоєнням нової інформації. Навіть врівноважені люди, не страждають підвищеною вразливістю й чутливістю, можуть почати говорити уві сні, якщо готуються до майбутньої сесії або ж доповіддю, інтенсивно вивчають іноземну мову або намагаються осягнути премудрості будь-якої науки, яка їх по-справжньому зацікавила. Одним словом, нерідко уві сні говорять ті, хто в звичайному житті періодично займається мозковим штурмом і не вміє відключати свою підсвідомість тоді, коли потрібно відпочивати.

У більшості випадків сомнилаквия є цілком нешкідливим явищем, яке проходить саме по собі і не завдає ніякої шкоди організму людини. Однак в деяких випадках розмови уві сні можуть вказувати на суттєві проблеми зі здоров’ям. Так, якщо ви бачите, що хтось із ваших близьких не просто розмовляє вночі, а кричить або ж відчуває переляк від кошмарів, то в цьому випадку необхідна допомога досвідченого психолога, який допоможе усунути причину, що викликає настільки неприємні сновидіння.

А ось до психіатра варто звертатися тоді, коли людина не тільки розмовляє уві сні, але і здійснює будь-які дії, про що потім не може згадати. Наприклад, ходить по квартирі, включає воду, б’ється, відкриває вікна і т.д. Зазвичай в таких випадках розбудити його вкрай складно, але якщо це вдається, то на оточуючих «сновида» вельми неадекватно реагує, він може не впізнавати своїх близьких, проявляти агресію або навіть кидатися в бійку. Все це вказує на приховані і досить серйозні відхилення в психіці, яка потребує коригування.

Також медична допомога необхідна, коли людина уві сні не тільки розмовляє, а й сильно потіє, страждає від задухи, спека або, навпаки, холоду. Все це може вказувати на проблеми з серцево-судинною системою, яка потребує термінового лікування.

Джерело: elle.pp.ua