Чим більше стресів у житті людини, тим більше їй хочеться шоколаду: ТОП-13 фактів про шоколад

9 Березня 2016 17:21

Читайте та дізнавайтеся нове про улюблені солодощі! 

mastbrothers124591. Слово «шоколад» з’явилося в наших словниках завдяки ацтекам. Саме вони дали назву «чоколатль» напою, який варили з плодів какао. Цей напій вважався аристократичним, і їсти його могли лише обрані. І не тільки через вартість – за легендою, варити чоколатль індіанців навчило божество Кецалькоатль.

chocolate12. У Старому Світі про шоколад дізналися тільки на початку 16-го століття, і першим скуштував божественного напою ацтеків завойовник Кортес. Індіанці самі з радістю пригостили непрошеного гостя, бо подумали, що до них повернувся сам Кецалькоатль, вигнаний з небес якраз за те, що навчив людей використовувати плоди какао. Кортесу напій не сподобався через гіркий самк. Але мореплавець все-таки привіз його в Європу: на радість своїй коханій та іншим старосвітським жителям.

3. Католицька церква спочатку недолюблювала шоколад, вважаючи його вживання такою ж гріховною справою, як богохульство або перелюб.

4. Однією з відданих шанувальниць шоколаду була дружина короля Марія Терезія. Вона любила повторювати, що більше від шоколаду любить тільки чоловіка.

5. В один час шоколаду приписувалися властивості афродизіака. У цьому, зокрема, був упевнений Казанова, що пригощав цим напоєм жінок, аби їх нібито простіше було спокусити. Насправді, шоколад не є збудником бажань. Але у нього є інша доведена вченими властивість: здатність викликати короткочасне відчуття щастя, що з’являється від впливу алкалоїду теоброміну. Крім того, шоколад багатий на калій, залізо і магній, а флавоноїди, що містяться в ньому, знижують ризик утворення тромбів. Шоколад – ще й прекрасна «латка» для дірок в імунітеті, оскільки він сприяє виробленню імуноглобуліну.

chocolate6. До 19-го сторіччя шоколад був винятково рідким і вживався тільки як напій. Лаври відкриття твердих ласощів належать шоколатьє Ф. Кайє, який емігрував з революційної Франції до Швейцарії і зайнявся там виробництвом звичних для нас шоколадних плиток. Швейцарія швидко стала «шоколадним центром». Багато відомих нам сьогодні десертів (наприклад, молочний шоколад і ласощі із шматочками горіхів) з’явилися саме там.

7. Шоколад – чудова закуска до червоного вина. А ось заїдати ним ігристі шампанські вина не рекомендується – від нього вони здаються занадто кислими.

8. Дерево какао може рости протягом двох століть, але тільки чверть століття воно буде придатним для збору какао-бобів. Після закінчення цього періоду це дерево перестає плодоносити.

9. Чим більше стресів у житті людини, тим більше їй хочеться шоколаду.

10. Нhow-chocolate-made-33айбільш корисний для здоров’я чорний шоколад, а не його «конкуренти» з різного роду добавками: білий, молочний та інші. Принцип визначення корисності ласощів дуже простий: чим менше в ньому цукру і чим більше какао, – тим краще. Регулярне (але помірне) вживання темного шоколаду – природний спосіб підтримувати в нормі кровопостачання, кров’яний тиск і рівень холестерину.

11. Молочний шоколад винайшли Генрі Нестле і Даніель Петер, змішавши какао зі звичайним згущеним молоком.

12. Твердження про те, що зловживання шоколадом псує шкіру і призводить до утворення прищів, насправді безпідставне. Навпаки: флавоніди, що входять до складу ласощів, покращують процес кровопостачання шкіри, а значить, дбають про її зовнішній вигляд.

13. Найбільша коробка цукерок  (1,5 х 2,5 метри) вмістила 800 кілограмів шоколаду.

Джерело: procikave.com