Фракція Президента-мера в Київраді відкрито виступає проти децентралізації

3 Березня 2016 16:41
Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

Так вважає експерт з місцевого самоврядування, політолог Олександр Федоренко, виходячи з сьогоднішнього засідання міської ради на якому жоден з двох проектів рішень по виборах до райрад не дістав підтримки.

«За проект Віталія Кличка проголосували 54 депутати, за проект трьох фракцій – 53 голоси «за». Тими, хто не голосував були члени фракції «Солідарність». Вибори до районних рад загрожують виплеканій ще Черновецьким централізованій системі влади в столиці. Змінювати цю систему поки що не входить до пріоритетів ні Президента, ні мера», – висловився експерт.

Відновити виборчий процесс, за словами політолога, цілковито можливо: необхідно щоб ЦВК призначила нову дату виборів до районних у місті Києві рад. Проте, головний виборчий орган держави, як і більшість Київради, керується вказівками від Адміністрації Президента. Швидше за все, питання виборів і далі блокуватимуть через суди.

Відомо, що сьогодні, 3 березня, на пленарному засіданні Київради розглядали два проекти про внесення змін до рішення Київської міської ради від 23 липня 2015 року №787 / 1651«Про управління районами міста Києва». Перший (подання В.Кличка), пропонував звернутися до Центральної виборчої комісії для отримання роз’яснення щодо порядку та термінів призначення дати перших виборів до районних в місті Києві рад. Другий проект рішення ( подання С. Гусовського, В. Бондаренка та Ю. Сиротюка) пропонував звернутися до Центральної виборчої комісії про призначення перших виборів до районних в місті Києві рад.

Депутати від фракції “Солідарність” проголосували проти. Таким чином, Київрада відмовилася просити ЦВК про призначення вибори до райрад Києва на 29 травня

Як відомо, 23 липня Київрада прийняла рішення “Про управління районами міста Києва”, за яким управління районами у Києві має здійснюватися районними радами. Центральна виборча комісія призначила на 27 березня 2016 року вибори депутатів до районних рад Києва.
Початок виборчого процесу було оголошено на 6 лютого 2016 року.
27 січня Окружний адміністративний суд Києва призупинив вибори до райрад Києва. ЦВК подала апеляцію.