Коли в країні йде війна, а за межею бідності живе 80% українців – фінансування Нацполіції не має бути в пріоритеті

24 Березня 2016 16:45
kor.ill.in.ua

kor.ill.in.ua

Так вважає політолог, громадський діяч Олександр Федоренко, коментуючи інформацію про намір Уряду  збільшити фінансування реалізації реформи Національної поліції на 3 мільярди гривень за рахунок конфіскованих коштів колишнього режиму екс-президента Віктора Януковича.

«В країні впродовж двох років йде війна, і про те, що армію продовжують утримувати небайдужі громадяни й волонтери, не знають тільки ліниві. Важко уявити, що наш уряд, на відміну від ООН,  не знає про  80% населення України, які живуть за межею бідності і про показовий  рівень безробіття. Фінансувати за таких умов в першу чергу поліцію, навряд чи має бути пріоритетним»,- вважає політолог.

На переконання експерта, демонстраційний характер реформування Нацполіції дозволяє чиновникам маніпулювати суспільною свідомістю:  українцям пропонують масштабні присяги  й телесеріали про поліцію замість необхідних люстраційних, податкових, соціальних реформ та результатів у їх проведенні. В той же час, не розкриваючи реальні показники протидії злочинності, що за певною інформацією носять негативну тенденцію до збільшення кількості тяжких злочинів та низький рівень їх розкриття.

Політолог наголошує на необхідності реорганізації національних органів внутрішніх справ, яким необхідно повернути довіру суспільства, бути на сторожі громадянських прав і свобод. Проте, реорганізація не має відбуватися за рахунок  пенсіонерів, бюджетників, недофінансування медицини й освіти, залишкового принципу відносно екологічних стандартів, тощо.

«Хто сказав, що нагодований і озброєний солдат, лікар чи будівельник менш корисний для суспільства ніж поліцейський? Це маячня, але саме таке питання виникає у більшості громадян країни, які чують подібні заяви «антикризового» керівника уряду. Бо подібне свідчить про невідповідність займаної ним посади. І це за умов, що закон про конфіскацію майна ще не прийнятий»,  –  зазначає О.Федоренко.

 

Нагадаємо, сьогодні  прес-служба уряду повідомила, що   уряд за зверненням міністра внутрішніх справ Арсена Авакова має намір збільшити фінансування реалізації реформи Національної поліції на 3 мільярди гривень за рахунок конфіскованих коштів колишнього режиму екс-президента Віктора Януковича.

17 березня Верховна Рада  прийняла в першому читанні законопроект про спец-конфіскацію майна та поверненя активів, виведених за кордон режимом Януковича .