Київ може втратити Будинок вчителя

21 Березня 2016 16:09

8a897c6-cr

istpravda.com.ua

Частина двору стала приватною власністю, а гараж перетворили в особняк.Навколо Будинку вчителя, де якраз відбувається зміна керівництва, загострюється атмосфера. Активісти побоюються, що поруч з історичною будівлею на Володимирській, 57, у якому на початку ХХ століття засідала Центральна рада на чолі з Михайлом Грушевським, може вирости висотка.

Історія питання

Ще в 2001 році Будинок вчителя передав будівлю площею 90,94 кв. м, де був гараж, в оренду ТОВ для розміщення там складських приміщень та реконструкції. Приватна компанія перетворила гараж в особняк, збільшивши площу на 216,86 кв. м – до 307,8! У 2006-му ТОВ звернулося до Главк комунальної власності з проханням оформити за ним право власності на 216,86 кв. м будівлі, але питання було залишене без розгляду, і компанія в 2008-му домоглася цього через суд. Київрада рішення оскаржила на підставі того, що договір оренди не передбачав виникнення права власності на реконструйоване приміщення. Апеляція була відхилена, а рішення суду залишилося в силі. Потім 90,90 кв. м були приватизовані за 1,6 млн грн, повідомили нам в департаменті комвласності КМДА. Також є рішення Київради 2012 року, в якому затверджений проект реконструкції будівлі, а земділянку 0,14 га передається в користування на 15 років вже іншій компанії. Ми вийшли на колишнього директора фірми, проте він не зміг зв’язати нас з нинішнім керівництвом і планів щодо ділянки не знав.

Журналісти вирушили до Будинку вчителя, де проходить черговий етап конкурсу на нового директора. На посаду претендують 11 осіб, серед них нинішня в.о. директора Ірина Куневич і екс-гендиректор «Артека» Олена Піддубна. «Ми шукаємо ефективного менеджера для Будинку вчителя, який зміг би розвивати його і якісно управляти установою. Що стосується причин звільнення попереднього керівника, то вона вирішила піти на пенсію», – сказала заступник голови КМДА Ганна Старостенко.

Про ситуацію з землею заступник мера не чула і разом з нами пішла перевірити внутрішній дворик Будинку вчителя. «Ми будемо розбиратися в ситуації і не допустимо появи тут багатоповерхового будинку або розважального закладу», – заявила нам Старостенко, додавши, що Будинку вчителя 105 років і він потребує термінової реставрації, щорічний ремонт вже не вирішує проблем. На порятунок потрібно 50 млн грн. На цей рік передбачено всього 700 тисяч.

Будівля і земділянку в дворику Будинку вчителя, як виявилося, давно пустують. «Там був старий будиночок, побудований в 30-х роках минулого століття. У ньому розвалювалися стіни, протікав дах і провалювалася підлога. Його взяли в оренду, реконструювали і збільшили площу. Від старої будівлі майже нічого не залишилося. Нова пустує вже 8 років. У ньому не зроблені внутрішні роботи і не підключені світло, вода, тепло, каналізація. Які плани у власника, ми не знаємо, зв’язок не підтримуємо», – сказала «Сегодня» заступник директора з госпитань Олександра Гетьман.

Схема

«У Києві склалася така ситуація, що будівництво може початися в будь-якому місці. Я не виключаю, що у дворі Будинку вчителя можуть почати щось будувати», – говорить громадський активіст Віталій Черняховський. Екс-депутат Київради Олена Єскіна додає, що існує ціла схема: «Головне – мати спорудження і взяти землю в користування або в оренду. Тоді орендар або інший користувач може робити все що завгодно». Підводним каменем в цьому випадку є оренда саме для реконструкції, вважає Єскіна. «Якщо фігурує слово „реконструкція“, то це все! Можна перетворити і сарай в 20-поверхівку, як практикують в Києві. Ми ні від чого не застраховані».

boy_7138_01

Перевтілення. Замість гаражу зараз – порожній особняк

Джерело: Сегодня