На Рибальському збудують Європу

3 Березня 2016 11:24

19

У Києві та й загалом на пострадянському просторі мікрорайони стали звичними при забудові нових територій – Троєщина, Борщагівка, Осокорки з Позняками… Натомість у Західній Європі від такого типу планування відмовилися, більше того – в окремих містах висотки у мікрорайонах підривають вибухівкою і будують звичні для міст початку ХХ століття квартали з «живими» вулицями, за які ми, зазвичай, цінуємо історичні райони. Європейська тенденція нарешті дісталася й Києва. Цими днями на громадське обговорення представлено детальний план території Рибальського острова.
Детальний план території (ДПТ) у межах вулиць Електриків і Набережно-Рибальської розроблено за принципом: «живи – працюй – відпочивай». Тут передбачається створення кварталів сучасного житла європейського рівня, адміністративно-офісної зони, публічних просторів, влаштування парку, бульварів з виділеною пішохідно-велосипедною частиною та рекреаційної зони біля води. Пішохідні набережні мають стати зоною прогулянок та розваг киян і гостей міста, а система каналів – забезпечувати гавань проточною водою, адже тут заплановано нову пляжну зону. Розробником ДПТ виступила компанія «ТЕРРА Проджект» у партнерстві з архітектурним бюро «Buro-o».
Працюючи над концепцією, ми постійно коригували проектні рішення з власниками територій, намагалися максимально врахувати їх побажання і дотриматися балансу між інтересами бізнесу і міста (комфорт середовища, змішане використання), – розповів «Вечірці» Владко Зотов, архітектор, член команди розробників ДПТ.Для кожної вулиці ми розробляли профіль відповідно до можливості проходження інженерних мереж, прораховували електро- і теплопостачання, газові магістралі, влаштування каналізації, дощового водовідведення, особливо гаряче обговорювали необхідну ширину каналів і їх конструкцію.
Проектними пропозиціями передбачено квартальну забудову від 5 до 12 поверхів, де перші поверхи призначені для малого бізнесу. Паркінги розміщуються під внутрішніми дворами на глибині у 1,5 метра, в них пробито бетонні колодязі для кореневої системи дерев, які мають рости у дворі та створювати затінок. До речі, у дворах передбачені дитячі та спортивні майданчики, газони, сюди не можуть потрапити автомобілі та сторонні люди – лише мешканці.
Загальний обсяг нового будівництва на розрахунковий період – 890 тис. кв. м загальної площі квартир з населенням 17,8 тис. осіб, для обслуговування яких передбачено 4 дитячих садочки загалом на 500 місць і три навчально-виховних комплекси на 1660 місць.
Головне ж питання до розробників – доцільність розміщення житла на території, де колись передбачалася комерційна забудова. Архітектор Володимир Приймак у обговоренні пригадав ідею перенесення сюди урядового адмінцентру і зауважив, що тут немає обмежень у висотності, а отже з часом міг би з’явитися «київський Манхеттен».
Я б не сказав, що житлова функція буде переважати, тут є офісна зона, наприклад, біля залізниці, є змішані квартали, парк, навіть церква, – прокоментував зауваження Влодко Зотов. – Ми готуємо схему функціонального зонування, загалом на додачу до житла передбачається спорудити 137,4 тис. кв. м комерційної нежитлової забудови та створити до 9,5 тисячі робочих місць.
Коли проект почнуть реалізовувати – поки невідомо, адже спочатку ДПТ після громадського обговорення має затвердити Київрада. Нині ж Рибальський острів – депресивна промзона з давно непрацюючим суднобудівним заводом «Ленінська кузня». Старі цехи та житлові бараки архітектори передбачають знести, а ось великий портовий кран на набережній залишити на згадку про минуле цієї території…

Джереоло: Вечірній Київ