На Великдень Яценюк підвищить пенсії аж на чверть «Київського торту»

21 Березня 2016 11:59
sladkoe.menu

sladkoe.menu

Микола Томенко у своєму блозі на «Обозревателе» назвав цинічною заяву прем’єра про те, що він доручив готувати індексацію пенсій та заробітних плат на 6%.

Микола Томенко зауважив, що це — не добра ініціатива прем’єра, а зобов’язання уряду виконати відповідну норму чинного Закону про Державний бюджет України.

«Це якщо говорити про форму. А зміст такої заявив ще сумніший. Як відомо, одна з причин мого виходу з коаліції полягала в тому, що уряд та коаліція відмовились від своїх передвиборчих зобов’язань щодо забезпечення гідних заробітних плат і пенсій людей та підвищення якості життя людини. Нагадаю, що бюджетом на 2016 рік до 1 травня була передбачена мінімальна пенсія 1074 грн, а мінімальна заробітна плата 1378 грн. Після моєї критики і критики багатьох експертів про абсурдність і неадекватність таких мінімальних зарплат і пенсій, на які в принципі не можливо вижити в Україні (адже «ціна життя» одного дня українця оцінена владою у менше ніж 2 долари), Голова ВР та коаліція пообіцяли НЕВІДКЛАДНО, одразу ж після ухвалення бюджету (тобто, після Нового року) створити відповідну робочу групу і почати змінювати бюджет на краще в інтересах народу. Інформую, що станом на 21 березня 2016 року ніхто з керівників держави жодного разу не згадав про свої обіцянки покращити бюджет і створити таку робочу групу», — написав М. Томенко.

Більше того, всі спроби відновити бодай базові соціальні речі, провалені в урядовому бюджеті, натикалися на вето. Для прикладу: ухвалений конституційною більшістю парламенту законопроект про необхідність бодай часткового фінансування з бюджету профтехосвіти з ініціативи уряду заветований Президентом.

Але повернемось до Великоднього «подарунку» від Яценюка, адже початок так званої індексації у 6% співпадає з великим християнським святом — Великоднем.

Отож, порахуємо, яке «щастя» чекає на пенсіонерів, велика кількість яких живе на мінімальну пенсію, і на велику кількість людей, які отримують якщо не мінімальну, то не набагато більшу заробітну плату.

«Якщо порахувати індексацію Яценюка, то збільшення складе: 64,44 грн для пенсіонерів та 82,68 грн – для тих, хто отримує мінімальні зарплати», — зауважує Микола Томенко.

Щоб зрозуміти, наскільки якісно покращиться життя українців після такої індексації, він пропонує застосувати замість міжнародного «індексу БігМака», у якості індикатора купівельної спроможності «індекс «Київського торту». «Це буде більш зрозуміліше пересічному громадянинові України», — вважає М. Томенко.

Отож, на сьогодні середня ціна стандартного (кілограмового) «Київського торту» — 225 грн (від 215 до 260 грн). Таким чином, «Великодній подарунок» від влади складе: для пенсіонерів – біля чверті, а для працюючих українців – біля третини «Київського торту»!

«Причому це за умови збереження сьогоднішніх цін… Отакий «Великодній подарунок» від нашої влади: «і ні в чому собі не відмовляйте…», — підсумував Микола Томенко.