На ЗНО скасували обов’язкові тести з англійської, дворівневі тести з української та математики

11 Березня 2016 16:19
ukurier.gov.ua

ukurier.gov.ua

Цього року вступити у вищий навчальний заклад можна буде лише за сертифікатом ЗНО 2016 року. Крім того, скасували дворівневі тести з української мови та математики. Такі нововведення підготували для майбутніх абітурієнтів у Центрі оцінювання якості освіти.

Про це йдеться у сюжеті програми перших західноукраїнських новин «Огляд дня» телеканалу ZIK (щобудня о 21:00).

Минулого року Центр оцінювання якості освіти запровадив дворівневі тести з української мови та математики. Це були завдання для базового та поглибленого рівнів знань. Запровадили їх для того, щоби студент, який вступав на вищу математику, писав складніші тести, ніж той, хто подавав документи на педагога. Цього року від такої новації відмовилися.

«Тоді точилась боротьба за найрозумнішого абітурієнта. Другий рівень математичних завдань був складний, і не всі виші готові були ризикувати. Реєстрація на цей поглиблений рівень була низька, а витрати на друк і підготовку – великі. Це одна з причин, чому відмовилися», – розповідає керівник департаменту освіти ЛОДА Олександра Небожук.

Але самі тести з математики не стали легшими. Цього року вперше ввели описові завдання. «Абітурієнтам треба буде продемонструвати свої вміння аргументувати, доводити, давати розгорнуту відповідь на завдання, де оцінюватиметься не лише відповідь, а й сам хід розв’язання тих завдань. Їх буде три», – повідомив заступник директора Львівського центру оцінювання якості освіти Андрій Миляник.

Утім, навіть якщо абітурієнт виконав не усе завдання, бали все ж отримає.

Інша новина – заплановані цьогоріч обов’язкові тести з англійської мови скасували. Хоча на Львівщині випускники шкіл візьмуть участь у пілотному проекті зі складання іспиту з іноземної мови. Його писатимуть у своїх школах, як випускний екзамен, але за зразком незалежного оцінювання.

А от результати випускних іспитів з української мови та, на вибір, математики чи історії, – цьогоріч підуть і в атестат, і як ЗНО для вступу у виші.

Стартуватиме основна сесія ЗНО вже у травні. Спочатку випускники складатимуть тест з української мови та літератури 5-го числа, з математики – 11-го, а свої знання з історії Україні покажуть 13 травня.

Читайте більше тут: http://zik.ua/news/2016/03/11/na_zno_skasuvaly_obovyazkovi_testy_z_angliyskoi_dvorivnevi_testy_z_680031