Найпопулярніші книги: 10 книг, які продавалися найкраще

4 Березня 2016 09:33

З тих пір, як люди навчилися друкувати, зародилася торгівля книгами. Спершу вони коштували досить дорого і продавалися в одиничних екземплярах. Але розвиток промисловості і технологій призвів до мільйонних накладів книг. В результаті творіння багатьох авторів розлетілися по світу. У побуті з’явилося слово «бестселер», яке означає не кількість надрукованих, а кількість проданих книг. У списку найбільш продаваних книг не буде підручників і коміксів. Немає тут і таких  книг, як Біблія та Коран.

Ми розповімо про ті 10 книг, які продавалися найкраще.

Повість про двох містах, Діккенс

Повість про два міста, Діккенс.

Мало хто підозрює, але з моменту публікації цієї книги в 1859 році саме вона була продана найбільшим числом. Всього реалізовано з того моменту було близько 200 мільйонів копій цієї книги.

Цей історичний роман розповідає про часи Французької революції. Головні герої виявляють любов і самопожертву на тлі кривавих подій того часу. Цікаво, що у самого Діккенса це єдиний історичний роман. Він відразу ж став хрестоматійним. Книга неодноразово екранізувалась, вперше в 1911 році. Але найкраща кіноверсія була знята в 1935 році. За мотивами повісті були створені опера і мюзикл. Навіть Лев Толстой у своїй роботі «Що таке мистецтво» згадував цю книгу, як зразок вищої релігійної творчості на основі любові до Бога і ближнього. А в нашій країні книга стала маловідомою, так як там досить гостро відображалися революційні реалії. Комуністичні літературознавці просто не дали книзі «зелене світло» в СРСР. А от весь світ визнав геніальність праці письменника.

Володар кілець, Толкієн

Володар кілець, Толкієн.

Це роман був написаний у стилі фентезі, ставши класикою жанру і найвідомішим твором в цьому стилі. «Володар кілець» є трилогією, яку продовжує книга «Хоббіт». Хоча і тут є три частини – «Братство кільця», «Дві фортеці» і «Повернення короля», звичайно всі вони об’єднуються в єдину книгу. Творіння Толкієна стало воістину легендарним, його перевели на 38 мов.

Вважається, що «Володар кілець» справив величезний вплив на літературу, на ігрову індустрію. За мотивами книги була знята трилогія, яка отримала в результаті 17 Оскарів. Сам Толкієн викладав філологію в Оксфорді. У своїх книгах він просто намагався створити світ англійської епосу. Професор добре знав міфи Північної Європи, його надихали легенди про короля Артура, Калевала. Спочатку із казки для дітей народився «Хоббіт», а потім Толкієн почав писати продовження тієї історії. Роман вийшов не відразу, видавців збентежили обсяги твору. До того ж автор витратив багато часу на створення карти вигаданого ним масштабного світу. Критика зустріла книгу досить стримано, лише в Америці в 60-ті виник справжній бум на Толкієна. Книга оповідає про трьох хоббітів, які долають перепони з тим, щоб знищити Кільце Всевладдя, за яким полює темний володар.  Книга була переведена на безліч мов, у 1976 році вона була опублікована в СРСР. У 2011 році режисер Пітер Джексон у Новій Зеландії з властивим йому розмахом  екранізував книги.

Сон в червоному теремі, Цао Сюэцинь

Сон в червоному теремі, Цао Сюэцинь.

У китайській літературі є таке поняття, як “Чотири Великих Творіння”. Одним з цих романів і є «Сон у червоному теремі». Він з’явився на світ 1763 році, 80 глав були написані Цао Сюэцинем. Але через три десятиліття якийсь Гао Е видав ще сорок глав, завершивши недописаний сюжет. Критики досі сперечаються про те, наскільки закінчення відповідає авторському стилю і задуму. Роман розповідає про занепад двох гілок сімейства Цзя. Оповідання має багато планів, крізь нього проходить велика кількість родичів, домочадців. Композиція книга досить пухка, автобіографія переплітається з вигадкою, буденні події перемежовуються з надприродними. В Європі роман уперше був переведений в XIX столітті. Варто відзначити, що практично завжди книга адаптувалася під західного читача або ж видавалися найбільш цікаві її уривки. Всього ж по всьому світу було продано понад 100 мільйонів примірників цього роману, природно, більша їх частина припадає на Китай.

Десять негренят, Агата Крісті

Десять негренят, Агата Крісті.

Цей роман майстра детективного жанру вважається найуспішнішим, з тих, що вийшов з-під її пера. Всього в світі було продано близько 100 мільйонів копій цієї книги. Агата Крісті написала книгу в 1939 році, сама вважала її своєю найкращою роботою і в 1943 році навіть написана по ній ще й п’єсу. Роман багато разів екранізувався, вперше ще в 1945 році. Твір породив ідею «ідеального вбивства», ставши першим в такому  задумі.

Лев, чаклунка і платтяна шафа, Клайв Льюїс

Лев, чаклунка і платтяна шафа, Клайв Льюїс.

Наклад цієї книги, що вийшла в 1950 році, досяг 85 мільйонів книг. Роман став першим в серії славнозвісної «Хроніки Нарнії» і найвідомішим з усіх. Журнал «Time» включив книгу в список 100 найкращих англійських книг. Граючись у хованки, четверо дітей забираються в шафу, яка виявляється воротами в чарівний світ, Нарнію. Там вічна зима, а звірі вміють розмовляти.  Книга носить елементи автобіографії письменника. Сам письменник у дитинстві гостював у професора Керкпатрика, що став одним з прототипів персонажа роману. У книзі тісно переплітаються елементи не лише християнства, а й різних міфологій.  У 1967 році вперше вийшов телесеріал по цій книзі, але найбільш відома екранізація 2005 року «Хроніки Нарнії», що отримала Оскара за кращий грим.

Вона, історія пригоди. Генрі Хаггард

Вона, історія пригоди. Генрі Хаггард.

Ця книга була опублікована англійською мовою в 1887 році. Її тираж склав 83 мільйони примірників. Вважається, що ця книга є найкращою книгою письменника, навіть за  «Копальні царя Соломона». Розповідь ведеться від першої особи про подорож в Африку. . У своїй книзі Хаггард створив концепцію Загубленого світу. В цьому жанрі потім творили багато авторів. Книга є показовим творінням імперіалістичної англійської літератури XIX століття. Автор перебував під натхненням Південної Африки і британського колоніалізму. Хаггард велику увагу приділив вивченню теми жіночої поведінки і авторитету, що було досить важливим для вікторіанської Британії. Вважається, що «Вона» є однією з основоположних книг для всього жанру фентезі. Книгу намагалися екранізувати як мінімум 10 разів, вперше ще в 1899 році.

Маленький принц Антуан де Сент-Екзюпері

Маленький принц Антуан де Сент-Екзюпері.

Французький письменник випустив свій головний твір у 1943 році. З того часу книга була випущена в кількості 80 мільйонів штук. За цей час її перевели більш ніж на 180 мов та діалектів. Великий успіх книзі приніс і той факт, що малюнки в ній були виконані самим автором. Вважається навіть, що це органічна частина твору, яка тільки підкреслює його унікальність. Письменник розповів зворушливу і відверту історію про маленького хлопчика, який все ще жив у ньому самому. Екзюпері сумно зауважив, що всі ми колись були дітьми, просто забули про це. Образ головного героя багато в чому автобіографічний, а прообразом примхливої Троянди виступила дружина самого письменника. Багато професійних філологів вважають, що книга є найкращим посібником для тих, хто вивчає французьку мову. За мотивами твору зняті фільми, поставлений мюзикл і навіть названий супутник одного з астероїдів. А сам письменник помер у 1944 році, так і залишившись дитиною в душі.

Код да Вінчі

Код да Вінчі ” Ден Браун.

Хоча книга і побачила світ тільки в 2003 році, її вже встигли продати кількість 80 мільйонів штук. Американський письменник і журналіст Ден Браун створив інтелектуальний детективний трилер. Книга є продовженням іншого бестселера цього ж автора – «Ангели і демони». Код да Вінчі зміг пробудити широкий громадський інтерес до легенди про Святий Грааль і ролі Марії Магдалини в історії Христа. За сюжетом професор Ленгдон розслідує вбивство куратора Лувру. Вчений одну за одною починає розгадувати ланцюжок загадок, наближаючись до головної таємниці. За мотивами книги в 2006 році був знятий кінофільм, а сам письменник за допомогою цього і чотирьох інших своїх книг зміг заробити більше 260 мільйонів доларів. Треба сказати, що ідея роману не нова. Браун навіть судився з іншими письменниками, які стверджували, що була викрадена їх ідея.  Успіх книги спонукав церкву навіть виступити з офіційним зверненням до католиків взагалі бойкотувати цей текст. Але всі ці скандали тільки послужили додатковою рекламою.

Над прірвою у житі, Селінджер

Над прірвою у житі, Селінджер.

Тираж цього роману склав 65 мільйонів штук. Вийшов у світ він в 1951 році. Розповідь ведеться від імені 16-річного підлітка, який своїми очима дивиться на американську дійсність, не бажаючи відповідати її правилами і моралі. Хлопець був вигнаний зі школи, а тепер просто тиняється по Нью-Йорку, постійно думаючи про життя. Хоча книга і була призначена для дорослих, вона стала дуже популярною серед молоді, зігравши великий вплив на світову культуру другої половини XX століття. Цікаво, що сам автор працював над цим твором цілих 9 років. Книга виявилася настільки пронизливою, що породила навіть кількох маніяків. Нею був одержимий Джон Хінклі, чоловік, що вчинив замах на Рейгана. Її читав Марк Чепмен відразу ж після вбивства Леннона. У 2009 році шведський письменник Колтінг видав продовження тієї історії. На цей раз якийсь старий втік з будинку пристарілих і тепер блукає по Нью-Йорку, згадуючи молоді роки. Однак книга судом була визнана плагіатом.

Алхімік, Пауло Коельо

Алхімік, Пауло Коельо.

У 1988 португальський письменник видав цю книгу, з тих пір її купило 65 мільйонів чоловік. «Алхімік» був переведений на 67 мов і був виданий у 117 країнах світу. Основний сюжет прийшов з європейського фольклору. Головний герой – звичайний пастух, який живе в Іспанії. Одного разу він побачив сон, в якому йому був заклик йти за скарбами до єгипетських пірамід. Хлопець йде на шляху до своєї мети, продавши своїх овець. Зустрівши цікавих людей і переживши низку пригод, він зустрічається з Алхіміком. Той вчить його самопізнання. В результаті пастух домагається своєї мети, знаходить скарби і любов. Книга сповнена алегорій, вона для тих, хто хоче і вміє думати. Письменник говорить, що треба йти до поставленої мети, і тоді весь світ буде допомагати тобі в цьому.

Джерело: molomo.com.ua