«Що робити з територією знають, а з чорнобильцями – ні»: Томенко розповів про нагальні проблеми чорнобильців

16 Березня 2016 12:49
tomen
Народний депутат Микола Томенко вважає, що в уряді є лише розуміння, що робити з територією Чорнобільської зони відчуження.
Голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, нардеп Микола Томенко розповів кореспондентові «Є!» своє бачення розв’язання проблем чорнобильців і самої Чорнобильської зони напередодні 30-річчя трагедії.
“ Проблема має дві складові. Перша складова – взагалі що робити з Чорнобилем як з територією. Тут є розуміння, як перевести його з території страху на іноваційну територію, куди можна приїхати дослідникам, міжнародним компаніям тощо. Хочуть запустити універсальний радіологічний заповідник, – повідомив він.
Проте, на думку політика, в урядовців нема розуміння, що робити з другою складовою проблеми – з людьми, тобто з ліквідаторами аварії на ЧАЕС.
“ Один закон вибили з горем пополам, про доплати тим, хто працює в Чорнобильській зоні. Вчора мусили розглядати закон, але істерія з Януковичем (прийняття закону про повернення коштів з заморожених рахунків за кордоном – прим.ред.) призвела до того, що ми до 30-річчя (Чорнобильської трагедії – прим.ред.) не прийняли закон, яким хотіли хоча би пільги вдовам ліквідаторам повернути, і захистити тих працюючих чорнобильців, в яких забирають відсотки по пенсіях,”- сказав Томенко.
Нардеп пообіцяв, що цей законопроект будуть розглядати завтра. Він також наголосив, що сьогодні є указ президента про вшанування чорнобильців, але “уряд всі програми позабирав”.
“ Тому сьогодні очікую дуже жорстку і непросту розмову з цього приводу, будуть профспілки і представники чорнобильських організацій, – повідомив Томенко.
Нагадаємо, 2016 рік оголошений роком вшанування учасників ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

Джерело: http://www.ednist.info/news/38614