Томенко: Будемо воювати зі злочинним режимом і боротися за Україну

29 Березня 2016 14:40

Tomenko1-112.ua-1-1024x615

Позбавлені депутатських мандатів Микола Томенко та Єгор Фірсов можуть оскаржити дане рішення в суді, заявив заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера. У свою чергу Томенко має намір воювати зі злочинним режимом і боротися за Україну. Про це він заявив в ефірі радіостанції Голос Столиці.

Що ви збираєтесь робити? Може ЦВК позбавити вас мандата без рішення ВР?

– Будемо воювати зі злочинним режимом і боротися за Україну. Що стосується цього рішення, воно апріорі було і залишається в правовому сенсі нікчемним. Процедура прийняття рішення прямо суперечить і Конституції, і рішенню Венеціанської комісії, і ПАРЄ. Вчора ЦВК зігнали за п’ять хвилин і вони в таємному режимі прийняли це рішення. Тобто це і не пахне правовими речами.

Без рішення парламенту вас взагалі можна позбавити мандата?

– Я вважаю, що не можна, але його вже позбавили. Ви перші, хто це чує, що насправді президент вже перевірив, карта заблокована і міліція поінформована, щоб нас не допускали до сесійної зали. Наскільки бояться мене, бачите? Більше, ніж Путіна.

Ви ще підете в парламент?

– Я, звичайно, можу взяти зброю, вистрілити в охоронців і зайти до сесійної зали. Я можу заходити в ВР, але мене не допускатимуть до зали для голосування, де я мав би можливість виступати і голосувати. Оскільки моя зброя – це картка, а вона заблокована, то я не запишуся і не проголосую, значить зможу просто сидіти і дивитися на цей цирк.

Чи спілкуєтеся ви з колегами по партії? Існує думка, що це рішення про позбавлення вас і Фірсова мандатів, це була спроба натякнути або залякати інших депутатів, які можуть піти проти волі керівництва фракції БПП і спонукати їх голосувати «правильним чином». Вдалася ця спроба?

– Деякі люди в різних соціальних мережах говорили, що це ганебне і злочинне рішення влади, але вони нічого не робитимуть. Молоді депутати і ті, хто тільки почали виборчу кар’єру, яким я допоміг стати депутатом, вони мене підтримують і вважають, що це абсолютно дебільне, я перепрошую, рішення, але до конкретних дій крім моральної підтримки, вони вдаватися не стануть.

До суду вже звернулися?

– Ні, ми аналізуємо, я думаю, що це треба робити разом, не мені одному. Процес це буде довгий і закінчиться явно не в Києві, а в Європі.

Чи не боїтеся, що в разі подальшої критичної діяльності на вас, як людину, яка вже не має депутатської недоторканності, спробують впливати через правоохоронні органи?

– Думаю, що спробують, але я намагаюся діяти відповідно до чинного законодавства, на зелене світло постійно ходжу. Хоча я говорю, що всяке можливо. Ну нічого страшного, ми пережили Кучму, пережили Януковича, переживемо і Порошенка.

З Олександром Бригинцем і Дмитром Білоцерківцем, яких обрали на ваше місце, спілкуєтеся?

– Я Білоцерківця не знаю. З Бригинцем ми зробили дуже багато в попередній період добрих справ. Складається враження, що я трохи допоміг йому стати відомим політиком. Але я так зрозумів, що для нього рішення президента різко поміняти неправильного депутата на правильного є закон, і тому він його не обговорює, як солдат.