Топ-5 світових дитячих бестселерів українською мовою

22 Березня 2016 18:21

Основна ідея дитячої книжки – не тільки розважити дитину, а й навчити її чогось доброго, корисного, врешті-решт чогось особливого. Книга дозволяє повірити у світ чарів, добра й любові, світ, в якому затишно й цікаво.

Український письменник, автор бестселера “Якщо твій янгол Йосипівна, Ігор Зарудко розповів про 5 своїх найулюбленіших дитячих книг в українському перекладі. Їх із задоволенням можна читати і в дорослому віці.

1. Серія книг про корову Лізелотту Александра Штеффенсмайєра. Видавництво Vivat.

 Фото - надане Ігорем Зарудко Фото – надане Ігорем Зарудко

“Сьогодні на ринку України є три книги цього автора про різні пригоди чудернацької корови: “Лізелотта ховається”, “Лізелотта не може заснути” та “Лізелотта захворіла”. Алгоритм кожної книги побудований так, що в кожній з них хочеться допомогти корівці здійснити бажання. В усіх книгах переважають ілюстрації, а не текст, що дозволяє більше сконцентруватись й зосередитись безпосередньо на подіях. Я називаю такі книги – книги без молока. Вони не перенасичені подіями й персонажами, але відкривши першу сторінку, неодмінно перегорнеш і останню з приємним післясмаком”.

2. “Чарлі і Шоколадна Фабрика” Роальда Даля. Видавництво Абабагаламага

 Фото - надане Ігорем Зарудко Фото – надане Ігорем Зарудко

“Чарлі і шоколадна фабрика” – це найпопулярніша книга відомого англійського письменника. Мало хто ще не читав цієї книги, яка розповідає про маленького хлопчика з великим добрим серцем і порожніми кишенями. Саме його віра у добро принесла йому золотий квиток, за допомогою якого він потрапив на шоколадну фабрику Віллі Вонка, де й почалось його історія. Історія, яка не лишає байдужим”.

3. “Нескінченна історія” Енде Міхаеля. Видавництво Старого Лева

 Фото - надане Ігорем Зарудко Фото – надане Ігорем Зарудко

“Це – історія про малого хлопчика, якому до рук потрапляє книга “Нескінченна історія” і він дізнається про чарівну країну “Фантазія”, якій загрожує небезпека. Дізнавшись, як можна врятувати дивовижну країну і не менш дивовижних її мешканців, хлопчина вирушає в дорогу. Я чітко пам’ятаю з дитинства того великого білого собаку, на якому він перелітає високі гори й глибокі води. Як їм на шляху трапляються неприємності й труднощі та як вони їх спільно вирішують. Це така історія, яку кожні батьки мають прочитати своїм дітям, це справді нескінченна історія”.

4. “Поліанна” Елеонор Портер. Видавництво Богдан

Фото - надане Ігорем Зарудко
Фото – надане Ігорем Зарудко

“Цю книгу справді можна назвати світовим бестселером. Саме з неї ми дізнаємось про таку прекрасну гру, яку придумав батько головної героїні перед тим, як піти з життя – “гру в радість”. І якщо умови цієї гри прості, то реакція від неї величезна. Ця гра, власне як і вся книга вчить бачити радість у найтрагічніших і найприкріших моментах. Книжка говорить нам, що радість літає всюди, варто лиш побачити її, лиш торкнутися до неї. Історія головної героїні – Поліанни – дуже сумна. Після смерті батьків її прихищає зла тітка, дівчина опиняється в чужому для себе місті, проте саме гра в радість не дає їй зневіритись і викликає милу дівочу посмішку, а разом з тим і якесь власне заспокоєння”.

5. “Пригоди Аліси в дивокраї”. Видавництво Vivat

Фото - надане Ігорем Зарудко
Фото – надане Ігорем Зарудко

“Це всесвітньовідома історія, в якій дівчина вирішує наздогнати білого березневого кролика, але натрапляє спочатку на посмішку чеширського кота, потім на Капелюшника, а згодом її знаходять справжні випробовування у вигляді злої королеви й її армії-картярських карт. “Пригоди Аліси в дивокраї” для мене це та книга, яка розворушила мою дитячу фантазію, відкрила очі на світ у межах реальності та поза нею. Саме ця книга дала мені змогу зрозуміти, що кожні двері в цьому світі не тільки щось приховують, а й кудись ведуть”.

Джерело:  gazeta.ua