Топ-9 причин втрати пам’яті

29 Березня 2016 14:45

Якщо ви зіткнулися з цією проблемою, то слід відразу звернутися до лікаря.
Втрата пам'яті

Несподівана і повна втрата пам’яті (амнезія) – досить рідкісне явище, але взагалі втрата пам’яті в тій чи іншій мірі є проблемою для багатьох.

Причини втрати пам’яті:

1. Ліки. Цілий ряд рецептурних і безрецептурних препаратів може викликати втрату пам’яті. До них відносяться антидепресанти, антигістамінні, заспокійливі засоби, м’язові спазмолітики, транквілізатори, снодійні і болезаспокійливі, які призначаються після операції.

2. Алкоголь, куріння або наркотики. Зловживання алкогольними напоями – загальновизнана причина втрати пам’яті. Вносить свою лепту і куріння, так як при цьому зменшується кількість кисню, що надходить в мозок. Дослідження показали: ті, що палять з великими труднощами, ніж некурящі, можуть ототожнювати особи з іменами людей. Наркотичні речовини можуть вплинути на хімічні процеси в мозку, що послаблює здатність до запам’ятовування.

3. Позбавлення сну. Як тривалість, так і якість сну дуже важливі для пам’яті. Якщо сон нетривалий, або людина часто прокидається вночі, це викликає підвищену втому, яка, в свою чергу, знижує здатність до сприйняття та закріплення інформації.

4. Депресія і стрес. Депресія знижує здатність до концентрації уваги, що негативно впливає на пам’ять. Таку ж дію на пам’ять надають стрес і порушення. Стрес, викликаний емоційної травмою, також може привести до втрати пам’яті.

5. Брак поживних речовин. Хороше харчування, що включає високоякісні протеїни і жири, дуже важливо для нормального функціонування мозку. Особливо негативно впливає на пам’ять нестача вітамінів В1 і В12.

6. Травма голови. Сильний удар по голові, наприклад, при падінні або при автомобільній аварії, може пошкодити мозок і викликати короткочасну або довготривалу втрату пам’яті. З плином часу вона може поступово відновитися.

7. Інсульт. Інсульт виникає в результаті припинення надходження крові в мозок через блокування йде в мозок судини або через розрив мозкової посудини. Інсульти часто призводять до короткочасної втрати пам’яті. У хворого, який переніс інсульт, можуть зберегтися яскраві спогади про події, що мали місце в дитинстві, але він не може згадати, що їв на обід.

8. Деменція. Деменцією називається прогресуюча форма втрати пам’яті і інших когнітивних функцій, що не дозволяє хворому нормально виконувати повсякденні завдання. Є багато причин деменції (включаючи захворювання кровоносних судин, зловживання алкоголем і наркотиками або інші види пошкодження мозку), але найбільш частою причиною є хвороба Альцгеймера, що характеризується прогресуючим руйнуванням мозкових клітин і іншими відхиленнями мозкової функції.

9. Слабоактивна або гіперактивна підшлункова залоза, а також деякі інфекції, які впливають на мозок: ВІЛ, туберкульоз і сифіліс.

Якщо вам здається, забудькуватість або інші проблеми з пам’яттю заважають виконанню повсякденних завдань, зверніться до лікаря, який визначить причину втрати пам’яті і призначить відповідне лікування.

Спеціаліст проаналізує історію вашої хвороби, виробить спільний і неврологічний огляд, перевірить ваші ментальні здібності. Залежно від результатів цього попереднього обстеження можуть бути проведені додаткові тести: аналізи крові і сечі, перевірені неврологічні функції, а також зроблені знімки мозку за допомогою комп’ютерної томографії або магнітно-резонансної візуалізації.

Джерело: zdorovia.com.ua