У неділю кияни спатимуть менше

26 Березня 2016 10:02
wcu-network.org.ua

wcu-network.org.ua

Перехід на літній час відбудеться проти ночі на 27 березня

Традиційно  перехід на літній час відбувається в останню неділю першого весняного місяця. Тож з суботи на неділю, о 3 годині ночі 27 березня українці переведуть стрілки годинника на годину вперед. Чи відчують від цього певні незручності співвітчизники, цікавилася «Вечірка».

Звичайно ж зміна часу створює дискомфорт, наприклад, для тих, хто в цей період відправляється в подорож чи повертається з поїздки. Тому ми звернулися за коментарем до авіаперевізників та залізничників: як вони відкоригуваали свої дії у звязку з переведенням годинника на одну годину вперед.

Як повідомила «Вечірці» працівник прес-служби Укрзалізниці Марина Богатиренко, у зв’язку з тим, що 27 березня в Україні відбудеться перехід на літній час, відправлення та прибуття потягів на квитках вказується з урахуванням коригувань графіка руху потягів. «Тому мандрівникам, які запланували поїздки на найближчі вихідні, а також тим, хто зустрічатиме на вокзалі гостей, варто бути уважними та вчасно перевірити свого годинника», – зазначила пані Богатиренко. – До того ж усі зміни в русі потягів Укрзалізниці були заздалегідь узгоджені з адміністраціями сусідніх країн».

Керівник пресс-служби Міжнародного аеропорту «Київ» (Жуляни) Галина Богданенко розповіла «ВК», що авіаперевізники також зазделегідь підготувалися до перевдення годинників. «Ми, як і інші служби перевезень скоригували час відльоту та прильоту авіалайнерів, інформуємо пасажирів, щоб вони завчасно прибували до аеропорту, враховуючи зміну часу на літній період», – пояснила вона.

А ось медики попереджають, насамперед людей з хронічними захворюваннями, що  перші дні переходу на літній час можуть негативно позначитися на їхньому самопочутті. Як розповів «Вечірці» головний лікар Київського міського центру здоров’я, кандидат медичних наук Отто Стойка, перші дні після переведення годинника на літній час треба буде адаптуватися до більш раннього підйому та більш раннього прокидання. «Особливо чутливі до цього люди, які звикли прокидатися та лягати в один і той же час. Також можуть відчувати певні негативні наслідки люди з серцево-судинними захворюваннями, цукровим діабетом, взагалі з хронічними захворюваннями та люди літнього віку. Це може виражатися у поганому засинанні та прокиданні, відчутті сонливості, перепадам артеріального тиску, перепадам настрою», – зазначив пан Стойка.

Поради лікарів з адаптації до переходу на літній час:

  1. До переходу на літній час за 4-5 днів важливо лягати спати кожен день на 15-20 хв. раніше звичайного розпорядку та вставати, відповідно раніше. Таким чином відбудеться зміна режиму на 1 годину як раз у період переводу годиннику.
  2. Людям з серцево-судинними захворюваннями та іншими розладами здоров’я більш прискіпливо віднестися до стану свого здоров’я – слідкувати за артеріальним тиском, призначеннями лікаря у цей період, за дотриманням режиму праці та відпочинку.
  3. Взагалі бажано раніше лягати та раніше вставати, тому що зранку, перед початком робочого дня, важливо встигнути зробити фізичні вправи, пробіжку, медитацію, загартовуючи процедури, сито поснідати.
  4. Бажано скоротити вплив шкідливих звичок – менше курити, не зловживати алкоголем, частіше перебувати на свіжому повітрі, вживати більше овочів та фруктів.
  5. Перехід на літній час бажано сприймати та використовувати як поштовх до покращення своїх звичок, в першу чергу, повноцінного сну, та зменшення шкідливих звичок. Саме поняття «літній час» має налаштовувати нас на літнє оздоровлення, більше перебування на свіжому повітрі та підвищенню фізичної активності.

Довідково

Нагадаймо, що стрілки годинника переводять на літній і зимовий час з метою економії електроенергії, починаючи з 1981 року. Передбачалося, що восени 2012 року в Україні востаннє переведуть годинники і залишаться у другому часовому поясі. Однак уряд це питання так і не розглянув, тому українці продовжують переводити годинник двічі на рік – на літній час навесні і на зимовий час восени.