Українцям можуть збільшити офіційну відпустку та ввести сієсту

14 Березня 2016 13:15
panorama.pl.ua

panorama.pl.ua

Парламентарі в квітні планують остаточно допрацювати та прийняти новий Трудовий кодекс України. Тож вже зовсім скоро українців можуть чекати такі нововведення як збільшення офіційної стандартної відпустки та 2-3 годинна перерва на спеку.

Про це «Вестям» повідомив Міністр соцполітики Павло Розенко, передає “Закон і Бізнес”.

Зараз в проголосований в першому читанні проект Трудового кодексу України (№1658) вносяться зміни робочою групою Мінсоцполітики, яка розглядає поправки і пропозиції до  документа.

Зокрема, в 155-ту статтю кодексу хочуть внести поправку, яка дозволить працівникам робити перерву на спеку. Іншими словами, вводиться традиційна для Південної Європи сієста, коли все закриваються на перерву з 14 до 16-17 годин. Також пропонують збільшити відпустку для українців до 28 днів (зараз 24 дня).

Випробувальний термін для багатьох професій скоротять до одного місяця замість існуючих трьох. До того ж в документі прописують право співробітників відмовитися від виконання своїх обов’язків, якщо їм не платять зарплату у встановлені терміни або виплачують її не в повному обсязі.

Новим кодексом передбачається, що роботодавці повинні будуть не просто відмовляти кандидату в прийомі на роботу, а письмово обгрунтовувати свою відмову. Причому цей документ можна буде використовувати в суді. Також представники Мінсоцполітики встали на сторону працівників і внесли правку, яка забороняє звільняти матерів, у яких є діти до шести років (зараз до трьох років).