В Україні хочуть створити так званий «земельний олігархат»

2 Березня 2016 15:15

тмиколаПро це народний депутат Микола Томенко сказав в ефірі «Обоз LIVE», коментуючи ініціативу прем’єр-міністра А. Яценюка щодо продажу 1 млн га землі, яка перебуває у держвласності.

«Абсолютно очевидно, що цей проект – проти державних інтересів України та, зокрема, проти тих людей, які сьогодні живуть у селі та працюють в системі сільського господарства (маю на увазі малий і середній бізнес)», – зауважив М. Томенко.

Він звернув увагу на те, що при нинішній соціально-економічній ситуації ці люди, які безпосередньо працюють і обробляють землю, не здатні викупити у приватну власність орендовані у селян паї чи купити землю для роботи у сфері сільського господарства.

«Реальні, фінансові та владні можливості стати власником землі матимуть лише найбагатші фінансово-політичні групи (які сьогодні інкорпоровані у владу) або міжнародні корпорації, які співпрацюють з владою», – зазначив народний депутат.

Таким чином, за його словами, може трапитися ситуація, коли корупційний, тіньовий ринок землі, який влада досі не упорядкувала, буде узаконений і таким чином створить абсолютну монополію, де кілька людей або певна фінансово-політична група буде реальним власником землі в одній чи кількох областях.

«Це означатиме, що в Україні може бути створений так званий «земельний олігархат», коли кілька олігархів стануть реальними власниками землі і, фактично, власниками кріпаків-селян, що живуть на цій землі та обробляють її», – вважає Микола Томенко.

Отож, на його переконання, сьогодні треба робити все, щоб змінити економічну модель відносин у сфері сільського господарства. «Зокрема: максимально підтримати фермерство, малий і середній бізнес та не допустити монополії великих гравців на аграрному ринку; зробити прозорою систему земельних відносин; ввести антимонопольні обмеження; створити земельний банк і дати можливість залучати інвестиції для того, щоб Україна була не країною, яка лише продає зерно, а яка створює готову сільськогосподарську продукцію, що здатна конкурувати на світовому ринку», – підсумував Микола Томенко.