В Україні запровадили нові акцизи на пальне. Як це вплине на ціни на АЗС

1 Березня 2016 14:06

benzin

На українських АЗС за останні кілька днів ціни на бензин майже не змінилися і продовжують “кусатися”.

Водночас із 1 березня набувають чинності нові акцизні ставки на пальне.

Середня вартість бензину А-95 сьогодні, 1 березня, становить 19,25 грн. Залежно від заправок найнижча ціна на це пальне – 17,60 грн, а найвища – 21 грн. Тобто можна зекономити чи переплатити три гривні.

Літр дизельного палива обійдеться водіям у середньому в 16,19 грн. Газ для автомобілів коштує 8,10 грн за літр.

Тим часом відсьогодні, 1 березня, по-новому почали обраховувати ставку акцизного збору – не у євро за одну тонну, а за одну тисячу літрів. Про це повідомляє “ВВС-Україна”.

Одночасно із цим має відбутися перехід на електронне декларування акцизних накладних на пальне. І перше, і друге пов’язане із переходом на євростандарти при сплаті податків.

Із 1 березня акцизний податок на бензин і дизпаливо становитиме 171,5 євро/куб. м, тоді як із 1 січня цього року він становив 228 євро за тонну (до 1 січня 2016 року акциз на бензин становив 202 євро за тонну).

Крім того, Верховна Рада встановила фіксовану ставку акцизного податку з кінцевого продажу нафтопродуктів у розмірі 0,042 євро за літр замість раніше чинних 5%. При цьому на кінцеві ціни на пальне одночасно впливають дві тенденції – підвищення акцизів та падіння цін на нафту, а відтак, на думку учасників ринку, не можна казати про однозначне підвищення цін разом із новими акцизами.

Нагадаємо, у зв’язку із суттєвим падінням цін на нафту на світовому ринку українська влада обіцяла “натиснути” на мережі АЗС, аби ті знизили вартість нафтопродуктів. Окремі заправки це зробили, решта – не поспішають.
Джерело: http://tsn.ua/groshi/v-ukrayini-zaprovadili-novi-akcizi-na-palne-yak-ce-vpline-na-cini-na-azs-601525.html