Вчені: читання позитивно впливає на здоров’я

10 Березня 2016 13:18

Читання книг назвали одним з найефективніших немедикаментозних способів лікування навіть важких форм депресії. Про це повідомили шотландські вчені.
Кілька сторінок вдень покращать ваше життя

В експерименті взяли участь 2500 чоловік, які страждають депресією, яких розділили на дві групи людей, інформує news.еizvestia.com.

Так добровольці з першої групи отримували антидепресанти, а з іншого – читали книги – їм була приписана бібліотерапія. Через 4 місяці експерименту виявилося, що з числа пацієнтів з першої групи позбутися депресії змогли 40% людей, тоді як з іншого – тільки 25%.

Через рік було проведено ще одне обстеження, який показало ще більш вражаючі результати. Люди, які читали книги, змогли більш ефективно контролювати свій стан, ніж ті, хто приймав ліки. До того ж, читання книг виявилося корисним для пацієнтів з різним ступенем тяжкості депресії.

Примітно, що багато лікарів впевнені, що читання книг – ефективний засіб для лікування не тільки депресії, але і безсоння і тривожних станів, що дозволяє людині краще контролювати свої емоції.

“На приписі я друкував обкладинку рекомендованої книги, комбінуючи, таким чином, медикаментозне лікування і лікувальне читання. Під час наступного візиту ми з пацієнтом обговорюємо прочитане. У більшості випадків хворі знаходять в книзі ключі до свого одужання”, – розповідає лікар П’єр-Андре Бонні , автор дисертації на тему бібліотерапії.

Джерело: zdorovia.com.ua