Від кандидатів в нардепи пропонують вимагати вищої освіти

22 Березня 2016 10:08
facebook.com

facebook.com

Для реалізації права бути обраним народним депутатом України пропонують ввести обов’язкову вимогу наявності вищої освіти. Наразі в законодавстві України така вимога відсутня.

Відповідну пропозицію містить проект Закону від 17.03.2016  №4251 “Про внесення змін до Закону України “Про вибори народних депутатів України” (щодо обов’язкової наявності вищої освіти у кандидатів в народні депутати України)”, автором якого є народний депутат Микола Томенко.

Так, законопроектом передбачається, щодепутатом може бути обраний громадянин України, який на день виборів досяг двадцяти одного року, має право голосу, вищу освіту і проживає в Україні протягом останніх п’яти років. Також при реєстрації кандидатів у народні депутати необхідно подати документ(диплом), що підтверджує наявність вищої освіти.

Автор законодавчої ініціативи зазначає, що виконання повноважень, що покладені на народного депутата України вимагають наявності  достатнього інтелектуального рівня, професійної підготовки, оскільки основними повноваженнями нардепів є внесення змін до Конституції України, прийняття законів; визначення засад внутрішньої і зовнішньої політики; затвердження загальнодержавних програм економічного,науково-технічного, соціального, національно-культурного розвитку, охорони довкілля; надання законом згоди на обов’язковість міжнародних договорів України та денонсація міжнародних договорів України.