ВР пропонують врегулювати статус волонтерів

14 Березня 2016 15:16
h.ua

h.ua

Волонтери, які надавали відповідну допомогу Збройним Силам України, іншим військовим формуванням та правоохоронним органам в районі проведення антитерористичних операцій, бойових дій та збройних конфліктів, можуть отримати право на отримання статусу учасника бойових дій.

Відповідні новації  містить  законопроект №4192 “Про внесення змін до деяких законів України щодо статусу волонтерів”, зареєстрований у ВРУ.
У разі загибелі (смерті) волонтера, якийнадавав волонтерську допомогу в районі проведення АТО, бойових дій та збройних конфліктів, члени сім’ї, батьки та утриманці такої особи, зберігають право на усі соціальні та інші гарантії, передбачені чинним законодавством для учасників бойових дій. Відповідні зміни пропонується внести до Закону “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”.

Надання волонтерам статусу учасника бойових дій здійснюється в порядку та на умовах, визначених Кабміном на підставі рішення органу, визначеного КМУ. Цей орган приймає зазначене рішення на підставі звернення отримувачів статусу або членів його сім’ї, батьків та утриманців, у разі смерті особи, довідки судово-медичної експертизи про причини смерті або довідки про характер отриманих поранень у районі проведення антитерористичної операції, а також, у разі необхідності, свідчень керівника одного з підрозділів Збройних Сил України, інших військових формувань тощо.

Передбачається, що дія положень цього документу поширюється на волонтерів, які надавали волонтерську допомогу в районі проведення антитерористичної операції від її початку.

Закон і Бізнес