Імена для дітей: 8 порад як вибрати щасливе ім’я дитині

13 Березня 2016 13:50

Виберіть своєму карапузові відповідне ім’я, яке принесе йому щастя, вдачу і любов.

shutterstock_117047065.jpg (34.32 Kb)

Музика імені
Насамперед, треба враховувати, як поєднується ім’я з по батькові та особливо з прізвищем. Рідкісне ім’я і поширене прізвище будуть дисонувати один з одним, викликати усмішку в оточуючих – наприклад, Евеліна Петрова, Давид Ніколайчук. Таким же невдалим буде поєднання слов’янського імені з рідкісним по батькові – Іван Едуардович, Матвій Львович. Якщо ім’я, по батькові та прізвище благозвучні, легко лягають на слух, дитині буде комфортно жити в колективі.

Оригінальність у міру
Для всіх батьків їхня дитина унікальна. Але підкреслювати цю унікальність ще і химерним оригінальним ім’ям – поганий смак.

Якщо ви назвете крихітку красивим ім’ям, яке відноситься до групи дуже рідкісних, невживаних або представляє іноземну форму відомого слов’янського імені, то в кращому випадку дитині доведеться повторювати кілька разів, як її звуть при першому знайомстві.

А в гіршому випадку його чекають глузування однолітків. Безперечно, імена Беата, Беатріс, Ерік, Мілан, Алан, Белослав, Верніка, Купава, Калида, Святогор та інші приємні на слух, але чужі сучасному менталітету, до того ж вони погано запам’ятовуються.

Скорочене ім’я
Вибираючи ім’я, подумайте, як ви будете постійно називати малюка в повсякденному житті. Буває так, що повне ім’я красиве, звучне, а скороченої форми або немає взагалі (наприклад, Ія або Давид), або воно не дуже вдале (Матвій – Мотя, Єсенія – Єся, Сеня).

Вам потрібно враховувати не тільки свої бажання, але й те, як сприймуть ім’я малюка в дитячому колективі. Можливо, вам здається милим ім’я Мотя, а в дитячому садку воно здасться смішним.

Ласкаві прізвиська
Важливо, щоб від імені дитини можна було утворити безліч пестливих зменшувальних. Це допоможе вам і не тільки вам висловити свої почуття до крихітки словами. А звук власного імені, як відомо, найприємніший для людини.

Психологи навіть радять у складній конфліктній ситуації називати свого опонента частіше по імені – це допоможе згладити ситуацію і досягти згоди в суперечці. У поширених загальновживаних імен більше пестливих варіантів, ніж у рідкісних. Вікова мовна традиція подбала про різноманітність імен, тому, наприклад, для імені Наталя існує більш ніж 20 похідних.

Чого не потрібно робити
Не називайте дитину ім’ям родича зі складним, незгідливим характером або того, чия доля склалася нещасливо. Ваш малюк може “успадкувати” його долю разом з ім’ям. Ніякої містики тут немає. Вся ваша рідня асоціює ім’я з людиною, його носять, і тим самим проектують на дитину риси характеру і життєві перипетії дорослого тезки.

Не варто також давати ім’я малюку в честь мами і тата. На думку психологів, у цьому випадку малюкові складно усвідомити свою індивідуальність, свою неповторність. До того ж однакові імена в сім’ї – це плутанина і незручність в побуті. З цієї ж причини уникайте співзвучних імен для близнят: Аня – Таня, Маша – Даша. Малюки і так тісно пов’язані один з одним, а зі схожими іменами їм буде важко відокремити себе як особистість від брата або сестри.

Крихітка підкаже!
Часто буває, що батьки називають карапуза ще в животику у мами. А коли малюк народжується, розуміють, що вибране ім’я йому не підходить. Навіть крихітна дитинка володіє характером, який проявляється в його поведінці, погляді, ще не сформованих рисах обличчя.

Тому не поспішайте відразу після пологів називати дитину, навіть якщо ви з чоловіком вже давно приготували для нього ім’я. Прислухайтеся до своєї інтуїції, поспостерігайте кілька днів або навіть тижнів за крихтою, “приміряйте” до неї ім’я. І якщо ви відчуваєте, що воно підходить малюкові, можете повідомляти всім родичам про нового члена сімейства, у якого вже є ім’я!

Називайте дитину на ім’я
Вибравши ім’я для малюка, старайтеся якомога частіше вимовляти його, звертаючись до крихітки. Ласкаві прізвиська “зайчик”, “котик” необхідні, але переважати повинно власне ім’я. Не спотворюйте його сюсюканнями, але й не називайте дитину повним ім’ям. Таких варіантів, як Колюсенька або Микола слід уникати. Найкраще нейтральні скорочені імена і ласкаві похідні від них: Коля, Миколка. Це сприятиме формуванню самосвідомості малюка.

Ім’я та успіх у житті
Ім’я накладає певний відбиток на взаємини людини з іншими людьми, на його досягнення в соціальному плані.

Якщо дитину називають модним і поширеним в даному поколінні ім’ям, що входить до п’ятірки найпопулярніших імен, то це робить її “своєю” в колективі. Таке ім’я дає можливість людині висунутися в суспільстві за умови підтримки загальної маси, на гребені хвилі. Але при цьому людина з дуже поширеним ім’ям залежить від прийнятих у суспільстві норм.

Рідкісне ім’я діє по-іншому. Від такої людини апріорі очікують оригінальних вчинків і нестандартної поведінки. Вона це відчуває і тому вже в дитинстві виділяється серед однолітків, а в дорослому віці часто ламає стереотипи, може діяти всупереч обставинам. Такі люди, як правило, розраховують тільки на свої сили і часто багато чого домагаються в житті.

Джерело: ditey.com