Як у Києві проводжатимуть зиму

12 Березня 2016 11:29

13 березня з 13.00 до 17.00 Музей української діаспори запрошує киян та гостей столиці відсвяткувати проводи зими й прихід весни в рамках проекту «Родина в музеї. Колодій».

Святкування Колодія (Масниці) відбуватиметься в просторі постійної експозиції музею, де відкриється персональна виставка Анжеліки Рудницької «Незриме коріння». Відвідувачі побачать створені мисткинею протягом останніх десяти років картини, подушки й гобелени, котрі будуть представлені в кожному з восьми залів й органічно вплетені в музейну експозицію. Вони символізуватимуть «незриме коріння» та щедрі пагони, які пустили українці по всьому світу. Роботи художниці з циклів «Праліс», «Радуйся» і «Незриме коріння» дадуть змогу гостям свята зрозуміти сучасну інтерпретацію стародавнього символу «дерево життя», образ якого є центральним у творчості мисткині, та розкрити для себе секрет життєрадісності й оптимізму в руслі пробудження природи з проводами зими та приходом весни, що й символізує свято Колодія. Саме про ці традиції та власні роботи розповість Анжеліка Рудницька у своїй авторській екскурсії, яка розпочнеться о 13.00. Також протягом дня можна буде переглянути новий кліп співачки «Вірю».

Далі свято продовжать майстер-класи. Протягом трьох годин, з 14.00 до 17.00, учасники майстер-класів навчаться таким традиційним українським ремеслам як вишивка й мережка, виготовлення іграшки та створення квітів із креп-паперу.

Протягом майстер-класу «Традиційна народна іграшка» (з 14.00 до 16.00) від майстрині Оксани Вдовиченко діти оволодіють давньою технікою виготовлення українських іграшок з пеньки – натурального матеріалу, що дає можливість легко виконати ляльку, пташку чи коника, символи прийдешньої весни, та надати їм гнучкості й стійкості. Набуті на майстер-класі навики сприятимуть розвитку моторики рухів у дітей та можливості самостійно творити.

Майстер-клас «Носова хусточка» від майстринь Тетяни Серебреннікової і Тетяни Зез складатиметься з двох етапів і триватиме з 14.00 до 16.00. На цьому майстер-класі дівчата навчаться оздоблювати краї хустинки мережкою одинарний, подвійний чи розділений прутик (перший етап, 1 год) і вишиють кутик хусточки в техніці лічильної гладі або штапівки (другий етап, 1 год). По завершенню майстер-класу учасниці матимуть так звану «вишиту перкалеву хустинку», або «колодку» – традиційну річ, яку на Поділлі дарували дівчата своїм обранцям на знак подяки під час святкування Колодія (Масниці).

На майстер-класі «Квіти з креп-паперу» від майстрині Валентини Ануарової протягом години, з 16.00 до 17.00, усі охочі зможуть навчитися виготовляти весняні квіти різних видів. Кольоровий гофрований креп-папір – зручний і легкий у роботі матеріал, котрий надасть можливість учасникам без особливих зусиль створити букет, який виглядатиме, як живий.

Протягом дня на відвідувачів чекатиме вже традиційне для «Родини в музеї» частування.

Святкування Колодія (Масниці) в рамках проекту «Родина в музеї. Колодій» відбуватиметься 13 березня 2016 року з 13.00 до 17.00 в Музеї української діаспори.

Вартість вхідного квитка – 50 грн.

Вартість майстер-класу «Традиційна народна іграшка» – 60 грн.

Вартість майстер-класу «Носова хусточка»: І етап (мережка) – 80 грн., ІІ етап (вишивка) – 80 грн.

Вартість майстер-класу «Квіти з креп-паперу» 80 грн.

УВАГА! Усі матеріали та інструменти для майстер-класів будуть придбані заздалегідь, тож для участі просимо попередньо зареєструватися перейшовши за посиланням.

Джерело: socportal.info