Як в Україні змінились правила щодо реєстрації фізичних та юридичних осіб в 2016 році

20 Березня 2016 12:51
Нещодавно Верховна Рада України прийняла новий Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань». Юристи компанії «HD Partners» підготували перелік найважливіших змін, який відбувся в зв’язку з цим.

Фото: kolo.poltava.ua

Фото: kolo.poltava.ua

Одним із нововведень став Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань»

Перш за все, необхідно звернути увагу, що кожне внесення змін в ЄДР до інформації про юридичну особу (крім внесення змін до інформації про здійснення зв’язку з юридичною особою) буде коштувати 0,3 мінімальної заробітної плати (тобто 410 грн.).

Також розмір оплати тепер прямо залежить від затрачених реєстратором годин на проведення відповідних реєстраційних дій.

По-друге, для внесення змін до статуту юридичної особи подається лише один екземпляр статуту, який реєстратор сканує і після цього повертає заявникові. Важливо, що на новому статуті реєстратор не ставить, ані підпису, ані жодних печаток.

По-третє, відпала необхідність завірення підпису фізичної особи, яка уповноважена юридичною особою для проведення реєстраційних дій, печаткою підприємства на усіх заявах, які подаються державному реєстратору.

По-четверте, закон матиме негативний вплив на гнучкість роботи підприємств, оскільки майже усі реєстраційні дії відносно юридичних осіб будуть проводитися тільки за наявності протоколу загальних зборів. Таким чином, підприємству перед зміною видів діяльності буде необхідно дотримати тридцятиденну процедуру скликання загальних зборів учасників.

По-п’яте, після реєстрації видаватиметься виписка, печатка та підпис за який оплачуватимуться додатково.

По-шосте, з 13 січня 2016 року уже не існує такого документу як довідка з ЄДР.

По-сьоме, відповідно до закону тепер можна буде подавати документи державному реєстратору і в паперовій, і в електронній формі. Проте, на жаль, порядок та спосіб таких дій ще не передбачено.

По-восьме, передбачається зупинення розгляду документів поданих державному реєстратору на строк до 15 календарних днів з подальшим усуненням недоліків і поновленням розгляду документів.

Джерело: tvoemisto.tv