Яких змін зазнали деякі місцеві податки у Києві

26 Березня 2016 14:33

50

11 лютого 2016 року Київрада ухвалила рішення «Про внесення змін до рішення КМР від 23 червня 2011 року «Про встановлення місцевих податків і зборів у місті Києві та акцизного податку». Найрезонанснішою стала норма про зниження ставки земельного податку для гаражно-будівельних кооперативів з 3% до 0,1%. Але корективи стосувалися не тільки цього податку, а й інших. Тож які новації чекають на столичних жителів? «Вечірньому Києву» роз’яснили це в Департаменті фінансів КМДА у відповідь на інформаційний запит.

Хто та скільки платитиме за столичну нерухомість
Найприємнішим для киян наслідком ухваленого Київською міською радою (далі – КМР) рішення стане зростання надходжень до столичного бюджету. Зокрема, від податку на нерухомість і транспортного податку, за попередніми розрахунками, очікується збільшення надходжень на 15 млн. грн.
Новації чекають на тих, хто платить податок на нерухомість, адже рішенням Київради також внесено корективи до Положення про податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, в м. Києві (додаток №1 до рішення КМР від 23 червня 2011 року «Про встановлення місцевих податків і зборів у м. Києві та акцизного податку» (у редакції рішення КМР від 28 січня 2015 року). Зокрема, пункт 2.2.3 доповнено підпунктом «ґ»: за наявності у власності платника податку об’єкта (об’єктів) житлової нерухомості чи його частки, що перебуває у власності фізичної чи юридичної особи – платника податку, загальна площа якого перевищує 300 квадратних метрів (для квартири) та/або 500 квадратних метрів (для будинку), сума податку, розрахована відповідно до підпунктів «а» – «г» цього пункту, збільшується на 25000 гривень на рік за кожен такий об’єкт житлової нерухомості (його частку).
При цьому з переліку фізичних осіб, котрі могли б розраховувати на пільгу, вилучено тих, у кого площа об’єктів оподаткування у 5 і більше разів перевищує неоподатковувану площу, затверджену рішенням КМР. Також на пільгу не варто сподіватися, якщо житло використовується з метою одержання доходів (здається в оренду, лізинг, позику, залучене до підприємницької діяльності).

Розплата за колісну розкіш
Внесено корективи й щодо транспортного податку. Так, з 1 січня 2016 року об’єктами оподаткування є автомобілі середньоринковою вартістю понад 750 мінімальних зарплат (цього року – приблизно 1,03 млн. грн.) та віком до 5 років (включно). Вартість авто визначатиметься центральним органом виконавчої влади, що реалізує держполітику економічного розвитку, за методикою, затвердженою Кабміном України. Враховуватимуться марка, модель, рік випуску, тип двигуна, об’єм циліндрів двигуна, тип коробки перемикання передач, пробіг легкового автомобіля. До речі, досі пробіг не брався до уваги.
Низка змін стосується і стягнення податку для авто, старших за 5 років, котрі є базою оподаткування, а також у разі незаконного заволодіння автівкою третьою особою.

27 гривень на місяць за землю під гаражем
Нарешті, резонансна позиція – зміна ставки податку за земельні ділянки для гаражно-будівельних кооперативів (ГБК). Нагадаємо, що торік ставка земельного податку для ГБК становила 0,03%. З 1 січня 2016 року ГБК мали сплачувати податок за ставкою 3%. Проте, згідно з рішенням, яке є темою цього матеріалу, ставку змінено на 0,1%. Як зазначено у відповіді Департаменту фінансів КМДА на інформаційний запит «Вечірки», середня вартість гаражів (за даними агентств нерухомості) у Києві є такою: цегляних – 148,5 тис. грн., металевих – 77 тис. грн. Відтак «орієнтовна сума розміру земельного податку для землекористувача гаражно-будівельного кооперативу на місяць унаслідок зміни відсотка ставки земельного податку становила при 0,03% (від 0,87 до 8,07 грн.), при ставці 0,1% (від 2,75 до 26,9 грн.), що є помірним, ураховуючи вартість активів та умови дефіциту землі у столиці».
Що ж до оренди, то, згідно з текстом рішення КМР, підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої ділянки.