ЮНІСЕФ: майже 87 млн дітей живуть у зонах конфлікту. Їх розвиток у небезпеці

28 Березня 2016 14:43
Понад 86,7 мільйонів дітей у віці до 7 років усе життя провели у зонах конфлікту, ризикуючи своїм розумовим розвитком.

Такі моторошні дані у новому звіті навела Американська організація Дитячого фонду ООН UNICEF зі штаб-квартирою у Нью-Йорку, повідомляє Українська правда.

У перші 7 років життя мозок дитини має потенціал активувати 1 тисячу клітин-нейронів щосекунди. Кожна з них має здатність з’єднуватися з іншими 10 тисячами нейронів за секунду. Зв’язки мозку – це цеглини майбутнього дітей, які визначають стан їхнього здоров’я, емоційний добробут і здатність навчатися.

Діти, які проживають у зонах конфліктів, часто отримують екстремальні травми, через які вони живуть у стані токсичного стресу. Такий стан порушує зв’язки між клітинами мозку, що має відчутні наслідки для когнітивного, соціального та фізичного розвитку дітей протягом усього їхнього життя.

“На додаток до миттєвих фізичних загроз, з якими стикаються діти у кризових зонах, вони також перебувають можуть отримати глибокі емоційні шрами”, – заявив голова Департаменту раннього дитинства UNICEF Піа Брутто.

Дані організації свідчать, що один із 11 дітей до 6 років в усьому світі провів найкритичніший період свого розумового розвитку у зоні конфлікту.

Фото unicefusa.org

“Конфлікт краде у дітей їхню безпеку, родину і друзів, гру і щоденний побут. Це все елементи дитинства, які дають людям найкращі можливі шанси повноцінного розвитку і ефективного навчання. Конфлікт не дає дітям вже у дорослому віці зробити свій внесок в економіку та життя суспільства, побудувати сильні і безпечні спільноти”, – додав представник Дитячого фонду ООН.

Дитина народжується із 253 мільйонами нейронів, що функціонують, але від значної частини її раннього розвитку залежить, чи досягне ця кількість 1 мільярда клітин у зрілому віці. Чинники, які визначають цей розвиток – грудне вигодовування, спілкування з батьками чи опікунами, розуміння можливості зростати і гратися у безпечному та здоровому середовищі.

“Тому обов’язково необхідно інвестувати у надання дітям та батькам у зонах конфліктів критично важливих послуг і речей, зокрема, навчальних матеріалів, психологічної підтримки, дружніх та безпечних просторів, де діти можуть жити і відновлюватися”, – підсумовують автори звіту.

Раніше українське представництво ЮНІСЕФ повідомляло, що “конфлікт в Україні маєглибокий вплив на життя 580 тисяч дітей, які мешкають на непідконтрольних уряду України територіях, а також тих, хто знаходиться біля лінії фронту на Сході країни. Серед них, 200 тисяч – один з трьох дітей – потребують психологічної допомоги”.