Випікання паски – процес непростий і вимагає хороших знань та практики в замішуванні тіста, рецептурі, тощо. Технолог з інновацій ПАТ «Концерн Хлібпром» Валентин Мельниченко розповів цікаві факти про паску та секрети її випікання.
– Паска – це інтернаціональний продукт. Але його першочергове призначення – це обрядовий хліб, продукт, який споживається під час великодніх свят.
– З часом у світі паска все більше стає схожа на кондитерський виріб. Незмінним залишається його дріжджова основа, саме через це і важливе клопітливе ставлення при випіканні цього тіста.
– Варто знати, що тісто для паски не любить протягів та обвіювання. Тому варто поставити його в темне закрите приміщення.
– Вважається, що навіть звукова вібрація може вплинути на «ріст» заготовки. Отже, поводитись під час випікання пасок потрібно тихо.
– Для тіста паски також шкідлива зміна температури.
– Однією з особливостей приготування паски на промисловому виробництві є інтенсивний заміс тіста, який фактично «збиває» заготовку, насичує її повітрям. Тому паски «Хлібної хати» так добре вдаються.
– В українську паску тепер додають і шоколад, і мигдаль, і цукати. Доданків все більше, але рецепти тіста залишаються незмінними.
– В радянські часи пекти паску на заводах «приховано» заборонялось. Тому у Львові у промисловому виробництві паски з’явились аж в 1992 році.
Джерело: tvoemisto.tv