13 квітня: це цікаво знати

13 Квітня 2016 08:08

9

«Народ, що не знає своєї історії, є народ сліпців»
Олександр Довженко

13 квітня за григоріанським календарем 103 день року. До кінця року залишається 262 дні.

За дохристиянським календарем 13 квітня є днем народження Нового життя. У цей час наші пращури пекли короваї (баби), молилися до Дажбога та всіх Богів у Сварозі.

У християнські часи 13 квітня у народі почали вшановувати Іоанна-листяника. Цього дня підмічали, якщо довго не розгоряється вогонь у печі, на похолодання.

За церковним календарем 13 квітня вшановують священомученника Іпатія, преподобного Іпатія – цілителя Печерського, преподобного Аполлонія.

Іменинниками 13 квітня є:
Веніамін, Інокентій, Ганна, Іпатій

13 квітня народились:
1907 – Федір Нірод, український художник театру; головний художник Національного академічного театру опери та балету Т.Г.Шевченка.

Події 13 квітня:
1928 — У Києві відбулась прем’єра фільму Олександра Довженка «Звенигора».

Сюжет фільму охоплює дві тисячі років буття і розповідає про багато етапів історії України: від скіфів і варягів до більшовиків та білогвардійців. За цю картину О.Довженко був «таврований» клеймом «буржуазний націоналіст».

«Фільм усе більше починає звучати невимовною чарівностю. Чарівностю своєрідної манери мислення. Дивним переплетенням реального з глибоко національною поетичною вигадкою. Гостросучасного і разом з тим міфологічного. Гумористичного і патетичного. Чогось гоголівського. В повітрі носилося: серед нас нова людина кіно, майстер з власним обличчям.» (Сергій Ейзенштейн)

1940 — Розпочався другий етап депортації із західних областей України, у результаті якого були виселені майже 320 тис. осіб.

13 квітня відзначають:
Всесвітній день рок-н-ролу

Чи знаєте ви, що:

Олександр Довженко у своєму фільми «Звенигора» передбачав страшні репресії тридцятих років. У сцені, де онук-націоналіст Павло стріляє собі у голову, з його вуст звучить попередження: «Ось наближається антихрист!». Безжальний та апокаліптичний Молох вже за кілька років почав пожирати своїх дітей. Довженко добре знав про репресії, бо й сам ледве уникнув їх у 1923 році.

«Звенигора» була сенсацією 1928 року, але водночас це був початок особистої трагедії Довженка — за цю стрічку, та згодом за фільм «Земля» його будуть постійно звинувачувати у буржуазному націоналізмі.

Фільм обійде екрани Голландії, Бельгії, Аргентини, Мексики, Канади, Англії, США, Греції, а два громадські перегляди у Парижі закінчаться овацією.