16 квітня: це цікаво знати

16 Квітня 2016 08:28

весна

Говорять, що філософи і справжні мудреці байдужі… Неправда, байдужість — це параліч душі, передчасна смерть.
Антон Чехов

У дохристиянські часи наші предки 16 квітня вшановували Яровита – загальнослов’янського Бога війни і водночас староукраїнського Бога пробудження природи і плодючості. Він вважався джерелом несподіваних благ і багатств. Йому присвячували танці і пісні.

У християнські часи 16 квітня освячували у церкві хліб з сіллю та одягали його на роги корові аби вберегти її від всілякої нечисті. А ще підмічали, безвітряний вечір і сірий ранок – на ясну погоду.

За церковним календарем 16 квітня вшановують преподобного Микиту, мученицю Феодосію діву, преподобного Іллірика, ікону Божої Матері «Нев’янучий цвіт».

Іменинниками 16 квітня є:

Микита, Іван, Феодосія.

16 квітня народились:

1841 — Христина Алчевська (Журавльова), український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам’ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську).

1889 — Чарлі Чаплін, американський кіноактор, режисер, сценарист.

Події 16 квітня:

1632 — засновано Києво-Могилянську академію.

1934 — радянський уряд заснував найвищу відзнаку — звання Героя Радянського Союзу.

1995 — почав діяти телефонний міжнародний код «380», який Україна першою отримала серед країн колишнього СРСР.

2000 — на референдумі більшість жителів України підтримали ідею скорочення Верховної Ради, позбавлення депутатів недоторканності і право президента на розпуск парламенту.

Чи знаєте ви, що:

Найпершим вищим навчальним закладом в Україні була Острозька колегія, заснована в 1576 р. у м. Острог князем Костянтином Острозьким. Другим вищим навчальним закладом стала Києво-Могилянська академія, заснована шляхом об’єднання Київської братської і Лаврської шкіл. Це були на той час єдині вищі школи у східнослов’янському світі.

Датою заснування Києво-Могилянської академії вважається 1615 рік. У 1658 році навчальному закладу були надані юридичні права вищої школи і титул «академія». Відкрита для молодих людей усіх соціальних верств, Академія приваблювала студентів не тільки з України, але й інших європейських країн.

Серед випускників Києво-Могилянської академії багато відомих філософів, економістів, теологів, впливових культурних діячів, а також впливових політичних лідерів України, Росії, Польщі, Сербії, Болгарії та інших країн.

«Рідна країна»