На сайті Quora вирішили провести опитування на тему: «якби у вас була можливість спробувати страву в кожній країні світу, щоб ви обрали?». Користувачам було треба називати по одній страві, яку вони вважали для своєї країни самою культовою. В результаті вийшов список з 35 національних страв, які представляють 35 країн світу.
Пропонуємо вам відірватися від справ і подивитися, що потрібно обов’язково спробувати в різних країнах світу.
Бельгія: мідії з картоплею фрі
flickr
Мідії в Бельгії готуються різними способами: у маслі, з травами або в томатному соусі. Їх подають з солоною хрусткою картоплею і запивають холодним бельгійським пивом.
Австрія: віденський шніцель
flickr
Це блюдо вважають одним із символів Австрії. Класичний віденський шніцель являє собою дуже тонкий шматок відбитої телятини в паніровці, підсмажений до золотисто-коричневого кольору у великій кількості жиру або вершкового масла. В якості гарніру до нього, як правило, подають картоплю або рис, а прикрашають лимоном і петрушкою.
Аргентина: асадо
flickr
Гриль для приготування асадо знайдеться в кожній аргентинській сім’ї. Це м’ясо, приготоване на вугіллі, але смак його залежить від безлічі тонкощів, тому зазвичай цим блюдом займаються чоловіки — асадори. Подається асадо з хлібом, салатом, соусом чімічуррі і червоним вином.
Канада: шляхин
flickr
Це дуже калорійне блюдо родом з Квебеку. Воно складається з картоплі фрі, сиру і спеціально приготовленого соусу.
Бразилія: фейжоада
flickr
Фейжоада — це страва з чорної квасолі, запеченої свинини, яловичини, спецій і борошна маніоки. Зазвичай його подають з рисом, капустою, скибочками апельсина і гострим соусом, щоб прискорити процес травлення.
Австралія: пиріг-поплавок
wildmixed
Пиріг-поплавок — м’ясний пиріг, плаваючий в тарілці з густим гороховим супом. Іноді його приправляють томатним соусом і оцтом. Це блюдо особливо популярно взимку.
Китай: сяо лонг бао
flickr
Страва з важкою назвою — це шанхайські пельмені, плаваючі в супі. За формою сяо лонг бао навіть більше схожі на хінкалі. Їх роблять з різних сортів м’яса і готують на парі в спеціальних бамбукових кошиках.
Хорватія: пажський сир
horvatia
Знаменитий на весь світ пажський сир готують з овечого молока на острові Паг.
Єгипет: молохея
flickr
Різні варіації цієї страви готують у всій північній Африці, але особливу популярність вона завоювала на своїй батьківщині — в Єгипті. Страва готується з листя молохеї (овоч з гіркуватим смаком), який відокремлюють від стебел, рубають і варять в бульйоні з коріандром і часником. Подається молохея зі шматочками курячого або кролячого м’яса, іноді їх замінюють бараниною або рибою.
Англія: ростбіф з йоркширським пудингом
flickr
Колись англійські кухарі придумали спосіб використовувати жир, що капає на піддон під час смаження м’яса, для приготування пудингів. Зараз смажена яловичина з «капаючим» пудингом вважається національним блюдом Англії.
Грузія: хачапурі
flickr
Хачапурі — соковитий тягучий коржик з начинкою з сиру або яйця.
Голландія: оселедець
flickr
Подають страву по-різному. Самі голландці, наприклад, воліють їсти оселедець зі свіжою булочкою і подрібненою цибулею.
Індія: тандури курка
partyfood2u
Знайти одне блюдо в Індії, яке б представляло всю країну, практично неможливо, так як в кожному регіоні різні традиції. Однак є одне класичне індійське блюдо — тандури курка. Шматочки курятини маринують в йогурті з додаванням спецій, а потім запікають на великому вогні в глиняній печі. Подається страва, як правило, з овочами і рисом.
Індонезія: пиріг теранг булан
flickr 1/2
Це солодкий пиріг у формі півкола, начинений всілякими смаколиками: шоколадною крихтою, тертим сиром, шматочками арахісу і навіть бананів. Такі пироги вуличні торговці продають по всій Індонезії.
Італія: піца
flickr
Класична італійська піца готується з дуже тонкої основи і начинки, складається зі свіжих помідорів, моцарелли, базиліка і різних м’ясних продуктів. В Італії піца вважається справжнім мистецтвом.
Японія: кацудон
flickr
Здавалося б, у всьому світі Японія асоціюється з суші, однак самі японці радять мандрівникам не упустити можливості спробувати саме кацудон — тонку свинячу відбивну з яйцем, яку кладуть зверху в чашу з рисом.
Малайзія: насі лемак
flickr
Насі лемак перекладається як «рис з вершками». Рис готують в кокосовому молоці зі шматочками листя пандануса. Страву подають загорнутою у листя банана з соусом самбал, анчоусами, арахісом і вареним яйцем.
Мексика: соус моле
flickr
До складу цього соусу входить до 100 інгредієнтів, в тому числі трави, мелені горіхи, масло, какао, м’ясний бульйон і, зрозуміло, кілька типів чилі. І готують соус моле досить довго — іноді по кілька днів.
Норвегія: ракфиск
flickr
Ракфиск вважається зимовим стравою. Це форель, яку спочатку солять, залишають бродити на кілька місяців, а потім подають з цибулею та сметаною.
Філіппіни: адобо
splendidtable
У багатьох країнах адобо — це спеції, але на Філіппінах — це страва, що складається з шматочків курки або свинини, тушкованих в суміші соєвого соусу, оцту і приправлених перцем, часником і лавровим листом.
Португалія: франсезин’я
flickr
Назва цієї страви перекладається як «маленька француженка». Це сендвіч з двох квадратних шматочків білого хліба, між якими знаходиться шматок м’яса, скибочка шинки, фаршировані оливки, і ковбаса. Все це покрито плавленим сиром і покладено в тарілку з томатним соусом. До франсезин’ї зазвичай подають картоплю фрі і кухоль холодного пива.
Румунія: сармале
jocooks
Сармале — це румунський варіант голубців або долми. Він являє собою фарш з рису і м’яса, запечений в дрібних солоних капустяних або виноградних листках.
Росія: щі
flickr
Російські користувачі сайту Quora порадили іноземцям неодмінно спробувати тарілочку смачних і ситних щів.
Саудівська Аравія: касба
klassifiedkitchen
Це страва з рису з додаванням великої кількості спецій — гвоздики, кардамону, шафрану, кориці, перцю, мускатного горіха і лаврового листа. Касба зазвичай подається з м’ясом і овочами.
Шотландія: копчений лосось
flickr
Лосось подається на грінках з хліба з непросіяного борошна з маслом або сирно-сирною пастою. Шотландці люблять рибу скропити лимонним соком.
Словаччина: бринзові галушки
zenysro
Це маленькі картопляні галушки, заправлені м’яким сиром і беконом.
Словенія: кранська ковбаса
mercator
Невеликі ковбаски зі свинини, солі, перцю, води і часнику — і нічого більше.
ПАР: білтонг
flickr
Це південноафриканський різновид в’яленого м’яса. Найчастіше білтонг готують з яловичини, але він чудово виходить і з інших видів м’яса, наприклад, страусятини. Тонкі м’ясні смужки маринують з різними спеціями і сіллю і сушать.
Південна Корея: панчхан
flickr
Це традиційне південнокорейське блюдо складається з безлічі закусок і салатів, які подаються на невеликих тарілках як акомпанемент до основного блюда і рису: кімчхі (квашені овочі з гострим червоним перцем), намуль (обсмажені овочі, заправлені кунжутною олією, оцтом і часником), чон (корейська варіація на тему млинців) і т. д.
Іспанія: хамон іберіко
flickr
Для виробництва цієї шинки вирощують особливу іберійського породу свиней, яких тримають на спеціальній жолудєвій дієті. Окіст засипають морською сіллю, а потім на пару років підвішують в добре провітрюваних підвалах. Готовий хамон нарізають тонкими скибочками і подають з вином, хрусткими хлібцями та оливками.
ОАЕ: шаурма
flickr
Шаурма — це одне з доступних для будь-якого гаманця страв у дорогих Арабських Еміратах. Можливо, демократичність цієї страви і зробила її однією з найпопулярніших в країні. Готується з піти, начиненою шматочками смаженого м’яса (зазвичай це суміш з баранини, курки, індички або яловичини) з овочами. В якості заправки використовується тахін, хумус або гострий соус.
Україна: вареники
hochu
Українці радо пригостять іноземців варениками з картоплею, сиром, капустою або м’ясом. До них подадуть смажене сало з цибулею і сметану.
США: гамбургер
flickr
Ось так все просто. До гамбургеру американці рекомендують взяти молочний коктейль і картоплю фрі.
Венесуела: пабелльон криольйо
flickr
До складу цього венесуельського національної страви входить рубана яловичина, рис, квасоля і сир. Зазвичай пабелльон криольйо подають зі смаженим яйцем і смаженою подорожником.
Джерело: Businessinsider