35 страв із різних країн світу, які варто спробувати

4 Квітня 2016 18:12

На сайті Quora вирішили провести опитування на тему: «якби у вас була можливість спробувати страву в кожній країні світу, щоб ви обрали?». Користувачам було треба називати по одній страві, яку вони вважали для своєї країни самою  культовою. В результаті вийшов список з 35 національних страв, які представляють 35 країн світу.

Пропонуємо вам відірватися від справ і подивитися, що потрібно обов’язково спробувати в різних країнах світу.

Бельгія: мідії з картоплею фрі

flickr

Мідії в Бельгії готуються різними способами: у маслі, з травами або в томатному соусі. Їх подають з солоною  хрусткою картоплею і запивають холодним бельгійським пивом.

 Австрія: віденський шніцель

flickr

Це блюдо вважають одним із символів Австрії. Класичний віденський шніцель являє собою дуже тонкий шматок відбитої телятини в паніровці, підсмажений до золотисто-коричневого кольору у великій кількості жиру або вершкового масла. В якості гарніру до нього, як правило, подають картоплю або рис, а прикрашають лимоном і петрушкою.

 Аргентина: асадо

flickr

Гриль для приготування асадо знайдеться в кожній аргентинській сім’ї. Це м’ясо, приготоване на вугіллі, але смак його залежить від безлічі тонкощів, тому зазвичай цим блюдом займаються чоловіки — асадори. Подається асадо з хлібом, салатом, соусом чімічуррі і червоним вином.

 Канада: шляхин

flickr

Це дуже калорійне блюдо родом з Квебеку. Воно складається з картоплі фрі, сиру і спеціально приготовленого соусу.

 Бразилія: фейжоада

flickr

Фейжоада — це страва з чорної квасолі, запеченої свинини, яловичини, спецій і борошна маніоки. Зазвичай його подають з рисом, капустою, скибочками апельсина і гострим соусом, щоб прискорити процес травлення.

 Австралія: пиріг-поплавок

wildmixed

Пиріг-поплавок — м’ясний пиріг, плаваючий в тарілці з густим гороховим супом. Іноді його приправляють томатним соусом і оцтом. Це блюдо особливо популярно взимку.

 Китай: сяо лонг бао

flickr

Страва з важкою назвою — це шанхайські пельмені, плаваючі в супі. За формою сяо лонг бао навіть більше схожі на хінкалі. Їх роблять з різних сортів м’яса і готують на парі в спеціальних бамбукових кошиках.

 Хорватія: пажський сир

horvatia

Знаменитий на весь світ пажський сир готують з овечого молока на острові Паг.

 Єгипет: молохея

flickr

Різні варіації цієї страви готують у всій північній Африці, але особливу популярність вона завоювала на своїй батьківщині — в Єгипті. Страва готується з листя молохеї (овоч з гіркуватим смаком), який відокремлюють від стебел, рубають і варять в бульйоні з коріандром і часником. Подається молохея зі шматочками курячого або кролячого м’яса, іноді їх замінюють бараниною або рибою.

 Англія: ростбіф з йоркширським пудингом

flickr

Колись англійські кухарі придумали спосіб використовувати жир, що капає на піддон під час смаження м’яса, для приготування пудингів. Зараз смажена яловичина з «капаючим» пудингом вважається національним блюдом Англії.

 Грузія: хачапурі

flickr

Хачапурі — соковитий тягучий коржик з начинкою з сиру або яйця.

 Голландія: оселедець

flickr

Подають страву по-різному. Самі голландці, наприклад, воліють  їсти оселедець зі свіжою булочкою і подрібненою цибулею.

 Індія: тандури курка

partyfood2u

Знайти одне блюдо в Індії, яке б представляло всю країну, практично неможливо, так як в кожному регіоні різні традиції. Однак є одне класичне індійське блюдо — тандури курка. Шматочки курятини маринують в йогурті з додаванням спецій, а потім запікають на великому вогні в глиняній печі. Подається страва, як правило, з овочами і рисом.

 Індонезія: пиріг теранг булан

flickr 1/2

Це солодкий пиріг у формі півкола, начинений всілякими смаколиками: шоколадною крихтою, тертим сиром, шматочками арахісу і навіть бананів. Такі пироги вуличні торговці продають по всій Індонезії.

 Італія: піца

flickr

Класична італійська піца готується з дуже тонкої основи і начинки, складається зі свіжих помідорів, моцарелли, базиліка і різних м’ясних продуктів. В Італії піца вважається справжнім мистецтвом.

 Японія: кацудон

flickr

Здавалося б, у всьому світі Японія асоціюється з суші, однак самі японці радять мандрівникам не упустити можливості спробувати саме кацудон — тонку свинячу відбивну з яйцем, яку кладуть зверху в чашу з рисом.

 Малайзія: насі лемак

flickr

Насі лемак перекладається як «рис з вершками». Рис готують в кокосовому молоці зі шматочками листя пандануса. Страву подають загорнутою у листя банана з соусом самбал, анчоусами, арахісом і вареним яйцем.

 Мексика: соус моле

flickr

До складу цього соусу входить до 100 інгредієнтів, в тому числі трави, мелені горіхи, масло, какао, м’ясний бульйон і, зрозуміло, кілька типів чилі. І готують соус моле досить довго — іноді по кілька днів.

 Норвегія: ракфиск

flickr

Ракфиск вважається зимовим стравою. Це форель, яку спочатку солять, залишають бродити на кілька місяців, а потім подають з цибулею та сметаною.

 Філіппіни: адобо

splendidtable

У багатьох країнах адобо — це спеції, але на Філіппінах — це страва, що складається з шматочків курки або свинини, тушкованих в суміші соєвого соусу, оцту і приправлених перцем, часником і лавровим листом.

 Португалія: франсезин’я

flickr

Назва цієї страви перекладається як «маленька француженка». Це сендвіч з двох квадратних шматочків білого хліба, між якими знаходиться шматок м’яса, скибочка шинки, фаршировані оливки, і ковбаса. Все це покрито плавленим сиром і покладено в тарілку з томатним соусом. До франсезин’ї зазвичай подають картоплю фрі і кухоль холодного пива.

 Румунія: сармале

jocooks

Сармале — це румунський варіант голубців або долми. Він являє собою фарш з рису і м’яса, запечений в дрібних солоних капустяних або виноградних листках.

 Росія: щі

flickr

Російські користувачі сайту Quora порадили іноземцям неодмінно спробувати тарілочку смачних і ситних щів.

 Саудівська Аравія: касба

klassifiedkitchen

Це страва з рису з додаванням великої кількості спецій — гвоздики, кардамону, шафрану, кориці, перцю, мускатного горіха і лаврового листа. Касба зазвичай подається з м’ясом і овочами.

 Шотландія: копчений лосось

flickr

Лосось подається на грінках з хліба з непросіяного борошна з маслом або сирно-сирною пастою. Шотландці люблять рибу скропити лимонним соком.

 Словаччина: бринзові галушки

zenysro

Це маленькі картопляні галушки, заправлені м’яким сиром і беконом.

 Словенія: кранська ковбаса

mercator

Невеликі ковбаски зі свинини, солі, перцю, води і часнику — і нічого більше.

 ПАР: білтонг

flickr

Це південноафриканський різновид в’яленого м’яса. Найчастіше білтонг готують з яловичини, але він чудово виходить і з інших видів м’яса, наприклад, страусятини. Тонкі м’ясні смужки маринують з різними спеціями і сіллю і сушать.

 Південна Корея: панчхан

flickr

Це традиційне південнокорейське блюдо складається з безлічі закусок і салатів, які подаються на невеликих тарілках як акомпанемент до основного блюда і рису: кімчхі (квашені овочі з гострим червоним перцем), намуль (обсмажені овочі, заправлені кунжутною олією, оцтом і часником), чон (корейська варіація на тему млинців) і т. д.

 Іспанія: хамон іберіко

flickr

Для виробництва цієї шинки вирощують особливу іберійського породу свиней, яких тримають на спеціальній жолудєвій  дієті. Окіст засипають морською сіллю, а потім на пару років підвішують в добре провітрюваних підвалах. Готовий хамон нарізають тонкими скибочками і подають з вином, хрусткими хлібцями та оливками.

 ОАЕ: шаурма

flickr

Шаурма — це одне з доступних для будь-якого гаманця страв у дорогих Арабських Еміратах. Можливо, демократичність цієї страви і зробила її однією  з найпопулярніших в країні. Готується з піти, начиненою шматочками смаженого м’яса (зазвичай це суміш з баранини, курки, індички або яловичини) з овочами. В якості заправки використовується тахін, хумус або гострий соус.

 Україна: вареники

hochu

Українці радо пригостять іноземців варениками з картоплею, сиром, капустою або м’ясом. До них подадуть смажене сало з цибулею і сметану.

 США: гамбургер

flickr

Ось так все просто. До гамбургеру американці рекомендують взяти молочний коктейль і картоплю фрі.

 Венесуела: пабелльон криольйо

flickr

До складу цього венесуельського національної страви входить рубана яловичина, рис, квасоля і сир. Зазвичай пабелльон криольйо подають зі смаженим яйцем і смаженою подорожником.

Джерело: Businessinsider