“Чілдрен Кінофест – 2016”: оголошена програма

27 Квітня 2016 14:10

Фестиваль мистецтва кіно для дітей та підлітків “Чілдрен Кінофест” в цьому році пройде в третій раз, а програма обіцяє багато унікальних кінопоказів з 27 травня по 5 червня в 17 містах України. Сьогодні на спеціальній прес-конференції організатори оголосили повну програму і представили офіційного посла “Чілдрен Кінофест” 2016, пише tochka.net

За традицією, фестиваль вибирає знакову персону української культури, яка на час фестивалю стане обличчям і душею “Чілдрен Кінофест”. Раніше почесними послами фестивалю були Джамала і Дмитро Шуров. Цього року представляти кіно для дітей буде український режисер, актор і сценарист Ахтем Сеітаблаєв ( “Хайтарма”, “Чемпіони з підворіття”).

Ахтем Сеітаблаєв

посол “Чілдрен Кінофест-2016”

“У мене самого велика радість – четверо дітей. Разом ми намагаємося не пропускати жодної дитячої прем’єри. Від дітей завжди є безпосередня реакція на історії, які розповідають на великому екрані дорослі, це здорово мотивує в своїй же роботі. Дуже радісно, коли ці історії, крім яскравості і динамічності сюжету, дуже змістовні. Тому що казка – це чудова територія для виховання. Вони, як правило, закінчуються добре, а значить закладається відчуття, що в житті обов’язково трапиться перемога добра над злом, знайдеться місце дружбі, знайдеться мудра людина, вчитель з великої літери, який проведе через терни, допоможе порадою, допоможе стати героєм, який переміг власні страхи. Тому для мене роль посла фестивалю дуже важлива”.

Цього року організатори обіцяють програму найцікавішого європейського кіно для дітей, яке в Україні крім як на “Чілдрен Кінофест” побачити на великому екрані можливості як такої немає.

Денис Іванов

генеральний директор “Артхаус Трафік”

“В українському прокаті засилля дитячих американських фільмів, які, як правило, являють собою лише жанр фентезі. Європейське дитяче кіно і реальні підліткові історії практично відсутні у нас на екранах, і ми вирішили заповнити цю прогалину “.

“Чілдрен Кінофест” відкриє франко-бельгійський анімаційний фільм “Хлопчик-фантом”. Маленький хлопчик прикутий до інвалідного візка, відкриває в собі здатність ставати невидимим і літати. Він об’єднує зусилля з поліцейським щоб врятувати Нью-Йорк від руйнування. Одну з ролей в мультфільмі озвучила француженка Одрі Тоту.

Чілдрен Кінофест 2016
© childrenkinofest.com

Фільм “Альпійська казка Хайді” – екранізація знаменитої повісті “Хайді” Йоганни Спірі про сирітку, яка живе зі своїм дідом-пастухом серед альпійських лугів. Історія любові і дорослішання втілювалася на екрані багато разів, але критики відзначають, що “Альпійська казка” – одна з найбільш зворушливих інтерпретацій улюбленого сюжету.

Чілдрен Кінофест 2016
© childrenkinofest.com

Ще один фільм з приголомшливими пейзажами – норвезька “Операція” Арктика“. Троє дітей стають сучасними Робінзонами Крузо – тільки замість тропічного острова вони опиняються в арктичних льодах Шпіцбергена, де їм належить добувати їжу, зустрічатися з полярними ведмедями і битися з суворою природою.

Чілдрен Кінофест 2016
© childrenkinofest.com

Про взаємну підтримку людини і тварини – угорська пригодницька комедія “Лапа”. Історія тренера і собаки-рятувальника, які допомагають людям вибиратися з колотнеч, заснована на реальних подіях.

Чілдрен Кінофест 2016
© childrenkinofest.com

Пухнастий друг є і у героя фільму “Правила життя хлопчика Ніно”, який поринає у розпач після трагічних подій в родині, але несподівано знаходить щастя і підтримку.

Чілдрен Кінофест 2016
© childrenkinofest.com

“Міні і Моззі” – барвиста анімація з Данії, присвячена пригодам групи комашок.

Чілдрен Кінофест 2016
© childrenkinofest.com

У програму ЧКФ 2016 увійшов і фестивальний хіт Лукаса Мудіссона “Ми – найкращі!”, який перенесе глядачів в Стокгольм 80-х, де троє дівчаток вирішили довести всім оточуючим, що панк-рок живіший за всіх живих.

Чілдрен Кінофест 2016
© childrenkinofest.com

У позаконкурсній програмі маленьких глядачів чекає ретроспектива міні-мультфільмів від легендарної анімаційної студії Aardman, присвячена її сорокаріччю. Аніматори з Брістоля подарували світу Баранця Шона, Морфа і Уоллеса і Громіта, завоювавши любов публіки особливим поєднанням привабливих персонажів і фірмового гумору. Підбірка короткометражних мультфільмів містить кращі роботи Aardman.

Чілдрен Кінофест 2016
© childrenkinofest.com

Також поза конкурсом представлена серія “Моя країна – Україна”: 26 мультфільмів, створених молодими авторами і виконаних в техніці пластилінової анімації. Кожен фільм розповідає казку, історію або легенду, пов’язану з певним місцем на карті України.

Чілдрен Кінофест 2016
© childrenkinofest.com

Закриває фестиваль музична комедія Роберти Дюрран “Фелікс” – історія про маленького саксофоніста, яка стала переможцем “Чілдрен кінофест” 2015 року.

Чілдрен Кінофест 2016
© childrenkinofest.com

Цього року “Чілдрен Кінофест” розростеться до величезного залу “Київської Русі”. Саме цей кінотеатр стане фестивальним центром “Чілдрен Кінофесту”. У минулому році аудиторія фестивалю склала близько 25 тисяч глядачів, цього року організатори очікують не менше 40 тисяч гостей.

За традицією, фестиваль відбудеться не тільки в столиці, але і в невеликих містах Ураїни, таких як Мелітополь, Краматорськ, Луцьк та інші. Переможець основного конкурсу “Чілдрен Кінофест” вибирається шляхом прямого голосування глядачів. Вхід на покази в усіх містах – безкоштовний, за попередньою реєстрацією на сайті фестивалю.

Великий відсоток аудиторії фестивалю – діти з сімей з різними соціальними дисфункциями. В організації показів в невеликих містах організаторам фестивалю “Артхаус Трафік” допомагає Представництво ЄС в Україні:

Вікторія Давидова

Радник з питань преси та інформації представництва ЄС в Україні

“Чілдрен Кінофест “- це конкретний приклад культурної дипломатії для дітей. У нас є чудові фільми і анімації для дітей. Проблема в тому, що їх немає де показати. Ми хотіли б дати практичний сигнал – зібрати автобуси і привезти групи дітей, які далеко живуть, не можуть пересуватися самостійно або у них немає коштів на це. Ми не тільки за те, щоб показати європейські фільми дітям, а й за те, щоб зробити спеціальний майданчик для спілкування, мати можливість поговорити з дітьми та батьками про те, яким чином ми можемо допомогти конкретно”.

Нагадаємо, “Чілдрен Кінофест” пройде з 27 травня по 5 червня в 17 містах України. 20 травня стартує регістрарція на безкоштовні покази на сайті кінофестивалю.