На Софійській площі розквітне “Писанковий рай”

20 Квітня 2016 13:51

Вже цієї суботи в рамках «VI Всеукраїнського фестивалю писанок» в центрі столиці розгорнеться різнобарвне святкове містечко з мальовничими фотозонами, ярмароками та зоною дитячих розваг. Святкові заходи відбуватимуться одразу на чотирьох локаціях: Софійську та Михайлівську площі, Володимирський проїзд і парк «Володимирська гірка».

Найголовнішим сюрпризом для киян та гостей міста стане арт-перфоманс із презентацією 374 авторських писанок, над якими працювали художники з різних куточків України. Потрапити на столичний «п’єдестал» вдалося фахівцям найвищого рівня – кращі з кращих були обрані серед близько 2 тисяч конкурсантів Київської, Одеської, Херсонської, Донецької, Запорізької та інших областей. На створення шедевру учасники Великоднього перфомансу мали 1, 5 місяці з моменту отримання заготовки ґрунтованого яйця зі склопластику, до 70 см заввишки і у понад 50 см – завширшки.

Намагаючись показати глибинну суть української душі, ментальності нації, я спробувала наблизитися до лаконічності композиційного та колористичного вирішення. Знизу можна побачити глибини океану, водну флору та фауну, мушля є символом нескінченності життя, а риба у Християнстві – символом Ісуса Христа, – зазначає автор однієї з писанок, майстер декоративного малярства Роксолана Дудка з Полтави. – Моє яйце, оформлене декоративним розписом, виступає своєрідним оберегом національної самобутності».

Поруч із експозиціями арт-перфомансу розмістяться шатри з 30 тисячами традиційних писанок, роздивившись які відвідувачі зможуть дізнатися про найнезвичайніші регіональні особливості нашої країни. Ще близько 20 тисяч організатори використають для створення унікальних арт-об’єктів.

 – На Володимирському проїзді розміститься виставка садівництва, де будуть представлені різноманітні квіти, рослини, насіння та креативний, дизайнерський інвентар. На Михайлівській площі розташується зона дитячих розваг, – повідомляє засновник Міжнародного етнокультурного проекту Folk Ukraine Ігор Добруцький.

Окрім цього, присутні побачать: першу всеукраїнську виставку-ярмарок живописних картин від художників України, великодній ярмарок, тематичні майстер-класи, концертна програма тощо. Урочисте відкриття грандіозного заходу відбудеться о 12:00 на Софійській площі. Відвідати святкове містечко можна буде впродовж двох тижнів – фестиваль триватиме до 9 травня.

Джерело: Вечірній Київ