Нардепи зможуть поєднувати роботу в Кабміні і ВР?

5 Квітня 2016 10:32
dt.ua

dt.ua

Парламенту запропонували внести змін до Конституції України, визначивши, що народні депутати України можуть суміщати представницький мандат з діяльністю на посаді Прем’єр-міністра України, членів Кабінету Міністрів України.

Такі зміни передбачені законопроектом №4357 “Про внесення змін до статті 78 Конституції України щодо створення політичних передумов для стабільної та ефективної роботи Кабінету Міністрів України”, який 1 квітня 2016 р. у ВР зареєструвала група народних депутатів.

Зауважимо, наразі ст. 78 Конституції передбачає, що народні депутати України не можуть мати іншого представницького мандата, бути на державній службі, обіймати інші оплачувані посади, займатися іншою оплачуваною або підприємницькою діяльністю (крім викладацької, наукової та творчої діяльності), входити до складу керівного органу чи наглядової ради підприємства або організації, що має на меті одержання прибутку.

В пояснювальній записці автори проекту відзначають, що в умовах кризи та втрати довіри громадян до влади виникає необхідність пошуку шляхів виходу з такої ситуації.

“Сьогодні в більшості пострадянських країн сталим правилом є конституційне встановлення принципу несумісності депутатського мандата і посади члена уряду.

За умов, що склались в Україні, така ситуація не сприяє налагодженню ефективних взаємозв’язків між урядом і парламентом та переважно зводить відповідальність першого перед другим лише до формального звітування” – відзначають вони.

Закон і Бізнес