Порошенко протиснув вигідний для “Рошен” закон

3 Квітня 2016 16:27

Президент України Петро Порошенко підписав закон, який скорочує кількість умов, які дозволяють передавати у користування земельні ділянки державної та комунальної власності без проведення земельних торгів.

0959_91695.jpg (225.11 Kb)

 

Згідно з повідомленням на сайті Верховної Ради, закон №1012-VIII повернено до парламенту за підписом президента.

Закон виключає із Земельного кодексу України положення, які дозволяють передавати у користування земельні ділянки державної та комунальної власності без проведення земельних торгів. Йдеться про заборону передачі без аукціону землі в оренду державним і комунальним підприємствам, бюджетним установам, вищим навчальним закладам, а також господарським товариствам, у статутному капіталі яких державна або комунальна частка акцій перевищує 60%.

Також не буде передаватися в користування без аукціону земля для створення озеленених територій загального користування, для ведення фермерського чи особистого селянського господарства, садівництва, будівництва й обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), індивідуального дачного будівництва, будівництва індивідуальних гаражів. Вводиться заборона передачі в користування без проведення торгів землі для розміщення інфраструктури оптових ринків сільськогосподарської продукції.

За ухвалення законопроекту №2279 «Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо проведення земельних торгів» у другому читанні 18 лютого 2016 року проголосували 228 народних депутатів за необхідного мінімумі в 226 голосів.

Державне агентство з питань геодезії, картографії та кадастру України за 2015 рік збільшило продаж прав оренди на землі сільськогосподарського призначення державної власності на аукціонах в 3,8 рази – до 27,9 тис. га.

Раніше комунальні та державні підприємства могли отримувати землю без конкурсу – і часто потім передавали її в суборенду комерційним структурам.

Саме за такою схемою товариство з обмеженою відповідальністю «Бісквітний комплекс «Рошен» отримало землю для будівництва фабрики в Борисполі в обхід аукціону.

Нагадаємо, програма «Схеми», спільний проект Радіо Свобода та телеканалу «UА:Перший», відстежували цю історію від самого задуму і перших кроків до реалізації.

Журналісти зазначали, що згідно із Земельним кодексом, базовий принцип надання землі в оренду – це земельний аукціон. Тобто після звернення «Рошен» міськрада Борисполя повинна перевірити наявність вільних територій і організовувати земельний аукціон, в якому повинні взяти участь компанії, які також хочуть отримати землю в оренду. І тоді серед цих пропозицій обирали б найвигіднішу для міста.

Зате після звернення структурного підрозділу «Рошен» – «Бісквітний комплекс «Рошен» – 6 липня 2015 року до Бориспільської міськради аукціон не проводився. 8 вересня 2015 року міська влада виділила кілька ділянок в оренду комунальному підприємству «Виробниче управління комунального господарства», скориставшись нормою, що для надання ділянок комунальникам аукціон не потрібен. Потім «Бісквітний комплекс «Рошен» взяв землю в суборенду у «комунальників».

Джерело: unian.ua