Про що мовчить реклама здорової їжі, або чому вам не потрібно переплачувати

14 Квітня 2016 18:40

На хвилі популярності здорового харчування в українських містах відкривається все більше магазинів еко-продуктів, де продаються екзотичні крупи, загадкові зелені порошки і пурпурні листя, що обіцяють молодість, красу і довголіття. Оцінюючи зростаючий попит, супермаркети охоче викладають «суперпродукти» на прилавки, і ми з подивом виявляємо себе в черзі за модним бурим рисом або авокадо. Але чи вигідно це?

Корисна їжа

Найпростіший спосіб дізнатися переваги популярних «здорових» продуктів над звичайними — порівняти їх харчову цінність. Наведемо кілька яскравих прикладів, які вбережуть вас від необґрунтованих розтрат.

Спіруліна проти шпинату

Спіруліну сьогодні рекламують як універсальний профілактичний засіб від атеросклерозу, захворювань щитовидної залози, мігрені, порушень шлунково-кишкового тракту, імпотенції і діабету. На будь-якому сайті, що торгує біодобавками, ви знайдете значний список вітамінів, мінералів і амінокислот, що містяться в цій диво-водорості. Що ж, настав час дізнатися, що звичайний шпинат їй ні в чому не поступається. Ні в чому, крім ціни.

Спіруліна і шпинат

Кокосова вода проти води з бананом

Мода на кокосову воду прийшла в Україну в 2013 році. Тоді шанувальники фітнесу охрестили її найкращим спортивним напоєм, який «містить все, що потрібно сучасній активній людині». Реклама повідомляє, що сік молодого кокоса підвищує тонус, знімає втому, покращує обмін речовин, відновлює водний баланс і нормалізує вагу. Ще одна перевага — відсутність консервантів та доданого цукру. Звучить непогано, але раціональніше буде випити пляшку мінеральної води без газу вприкуску з бананом. І ось чому.

Кокосова вода і вода з бананом

Капуста калі проти брокколі

Будь-яка капуста гідна стати частим гостем на вашому столі. У ній багато клітковини і вітаміну C, тому лікарі радять вживати її для зміцнення імунітету, поліпшення травлення, профілактики запорів і геморою. Але якщо ви побачили на кулінарному сайті хвалебну оду капусті калі, уважно вивчіть нашу порівняльну таблицю. Брокколі — овоч-близнюк кучерявої капусти, з тією лише різницею, що в ньому набагато менше вітаміну A. Вам потрібен саме цей вітамін? Тоді сміливо пропускайте цей пункт.

Кале і брокколі

Кимчхи проти квашеної капусти

У ресторанах азіатської кухні кожен бажаючий може спробувати традиційні корейські кімчхи — гостро приправлені квашені овочі, основу яких складає пекінська капуста. І хоча корейці вважають кимчхи одним з головних національних символів, приписуючи йому омолоджуючі і протиракові властивості, традиційна українська квашена капуста цілком могла б скласти заморській страві гідну конкуренцію.

Кимчхи і квашена капуста

Насіння чіа проти насіння льону

Насіння іспанського шавлії (чіа) називають «найсильнішим природним антибіотиком», який володіє «унікальними» поживними властивостями, замінює молоко, овес, апельсини, банани, горіхи, рибу і будь-яку їжу, яку ви тільки зможете уявити. Рівно до тих пір, поки ви не уявите насіння льону. Так, вони рівно з тим же успіхом впораються з профілактикою атеросклерозу, поліпшать роботу травної системи і очистять печінку.

Насіння чіа і насіння льону

Вирушаючи в супермаркет, не забувайте, що екзотична зелень або інопланетного виду фрукти не завжди виявляються смачнішими за звичні продукти, а їх захмарна ціна часто продиктована не користю для здоров’я, а витратами на доставку з далеких країн.

Джерело: ukrhealth.net/