Що їдять на Великдень у різних країнах

25 Квітня 2016 12:37

Великдень — найважливіше християнське свято, шановане у багатьох країнах. Святковий стіл цього дня символічний і багатий.

Християнство — найбільша світова релігія, сповідуюча в різних куточках земної кулі. Мільярди православних християн і католиків заздалегідь готуються до цього дня, адже Великдень прийнято відзначати з розмахом і повним дотриманням традицій. А ось склад і кількість символічних страв на пасхальному столі в різних країнах дещо різниться — це вплив народних традицій, прийнятих в країні.

Англія

Що їдять на Великдень у різних країнахТут головне блюдо пасхального столу — запечене фаршироване ягня. Ще з м’ясних страв англійці визнають медово-часникові фрикадельки, копчену шинку, сосиски або бекон, глазуровані яблуками. Як гарнір до цього достатку подається картоплю в Розмариновому-часниковому маслі. Як і в багатьох країнах, великодній стіл англійців немислимий без фарбованих яєць і весняних свіжих салатів. Особлива родзинка свята десерти. Господині печуть великодній торт «пасхальний кекс» і особливі булочки із здобного тіста з цукатами та родзинками, які прикрашаються хрестом «гарячої булочки хрест». Крім того подається горобиновий або шпинатний торт і пиріг з кролятиною.

 Франція

Сусідка Англії через Ла-Манш також в якості основного м’ясної страви зобов’язує своїх підданих готувати Що їдять на Великдень у різних країнахзапечене ягня, порося або навіть косулю. У парі з м’ясним блюдом подається омлет з беконом або ковбасою. Різноманітна великодня випічка: листковий пиріг по-ліонськи з джемом, сливами і корицею, кекс з хлібного тіста, в яке додають велику кількість масла, яєць, цукру і помаранчеву воду. А ось здоба в кожному регіоні своя. Наприклад, в Турині печуть пряники у формі конячок, на Корсиці випікають бісквіт у вигляді кошички, в який складають фарбовані в червоний колір яйця, в Провансі готують торт з мигдалю і зацукрованих апельсинів і дині; у Савойї подають прості грінки.

Італія

Що їдять на Великдень у різних країнахВ Італії головна страва застілля — баранина з артишоками. Що ж стосується випічки, то кожен регіон вніс свою лепту в пасхальний стіл. Міланці подарували іншій Італії пасхальний кекс у вигляді голуба, прикрашений мигдалем і цукровими кульками. Жителі півдня печуть пиріг з дріжджового тіста, в якому запікають шматки сиру пекоріно і пармезан, ковбасу різних сортів і варені яйця. Без Лігурійського страви «Тorta Pasqualina» не обходиться жодна Великдень. Це особливий пиріг, начинений шпинатом і яйцями. Вважається, що кількість коржів тут має становити не менше тридцяти трьох — за кількістю життя Христа. Пишаються своєю випічкою і сицилійці: вони печуть відкритий пиріг, начинений сиром і з відвареної у воді пшеницею і цукатами.

Німеччина

Головні символи свята тут — великодні яйця і великодній заєць. Взагалі святкування пасхи в Німеччині Що їдять на Великдень у різних країнахпочинається в четвер, який називають «зелений четвер» через звичай є зелені продукти: супи, шпинат, петрушку, цибулю-порей. Навіть яйця і відварну картоплю поливаються зеленим соусом. У Страсну п’ятницю німці їдять рибу. Але найголовніше бенкет починається, звичайно, в неділю. Баранина у вигляді торта, смажене ягня, яке подається зі спаржею та картоплею. А пасхальний пиріг в Німеччині дуже схожий на наш паску. Готується тісто на молоці, в яке додається багато яєць і родзинки, воно заплітається у вигляді коси і запікається в довгастій формі. В Австрії печуть коровай круглої форми, який прикрашають агенціями або хрестом. Важливий атрибут свята пасхальний кекс вейхкюхен, його освячують як паска.

Польща

204473__max_news

Поляки сервирують великодній стіл різними ковбасними виробами та безліччю страв з холодного м’яса. Дуже популярні «баби» — пироги з фруктами, макові струделі. Центральне місце на столі займає випечений з борошна або зроблений з розтопленого цукру агнець, що символізує собою воскресіння Ісуса Христа. Польська «пасха» представляє собою хліб, випечений з житнього борошна, в який додаються дріжджі і закваска, зверху його змащують свинячим салом і прикрашають хрестом з тіста. При приготуванні «паски» обов’язково дотримується магічний ритуал.

Швеція

Великодній стіл шведів не можна уявити без риби. Рибне меню північних європейців дуже різноманітно і нічимЩо їдять на Великдень у різних країнах не поступається м’ясному достатку сусідів по Євросоюзу. Різні сорти маринованого оселедця, лосося, кільки гарніром для яких служить картопля і спаржа. Не забувають і про м’ясо. На Великдень готують печеню з баранини з картопляною запіканкою. Важливий атрибут святкового столу випічка. Тут це національне блюдо семля — тришарова солодка булочка, начинена збитими вершками і мигдальною пастою. Прикраса столу фарбовані і шоколадні яйця.

Фінляндія

Що їдять на Великдень у різних країнахУ сусідній Швеції Фінляндії на Великдень готують солодку кашу «Меммі». Основні інгредієнти — житнє борошно і солод, які замішуються на воді а після запікаються в духовці. Кашу їдять як десерт, а подають з цукром і вершками. У Фінляндії також на пасхальному столі вітається багатий рибний раціон. Власне без риби тут не обходиться жодне застілля. Важливий символ свята фарбовані яйця. Інше традиційне для фінів пасхальне блюдо — солодка «пасха». Потрібно сказати, що і з вигляду, і за смаком, і за складом продуктів ця паска вельми нагадує російську «паску». Що не дивно, так як це частина культурного впливу Росії, що закріпилася у фінських традиціях.

Джерело: ukrhealth.net