Секрети Верхнього Валу в Києві: особняк з жіночими обличчями і найстаріший ринок України

24 Квітня 2016 09:50

Назва Верхній і Нижній Вали походить від укріплень, які колись захищали Поділ. На жаль, пожежа 1811 знищила не тільки 1176 будинків, а й залишки укріплень. Але на початку Верхнього Валу ще залишилися старовинні садиби: наприклад, спорудження №4 з готичними воротами, побудованими в кінці XIX століття. Порожній пам’ятник архітектури потребує реставрації. А ось прибутковий будинок №10, з пілястрами і декоративними прикрасами, відреставровано: там розмістилися офіси. Родзинкою вулиці є найстаріший ринок України – Житній: тут було торжище, починаючи з XV століття!

ayar7386_1__

Не виключено, що тут бували Михайло Ломоносов, Тарас Шевченко, Микола Гоголь і Оноре де Бальзак. А критий ринок з’явився тут лише в 1980 році.

Цигаркові фабрики і подільський трактир

Особняк на Верхньому Валу, 18, декорований незвичайним декоративною прикрасою в стилі ренесанс – півколом з променями, був побудований в 1883 році.

ayar7407_1__

Крім житлових квартир в ньому розміщувалися магазини промислових товарів, а також цигаркова гільзова фабрика. Варто звернути увагу і на реконструйовану будівлю №24: бежево-коричнева споруда помітна завдяки шпилю на даху і незвичайному карнизу, що нагадує сотню маленьких віконних прорізів.

2_11

Жителі Подолу дуже добре знали цей особняк: у ньому колись були не тільки продовольчі магазини, але і трактир, тютюнова фабрика, а деякий час там розміщувався елітний ресторан “Росія”. Втім, їдять в старовинному особняку і зараз – на верхніх поверхах тут знаходяться офісні приміщення, а на першому – один з популярних закладів громадського харчування.

1_21

Друг вченого Парето і жіночі голови на фасаді

Одним з найбільш розкішних особняків Верхнього Валу можна було б назвати споруду під № 28/12.

ayar7412_1__

Але цей пам’ятник архітектури вже більше десяти років перебуває на реставрації, і навіть неозброєним оком видно, що він в аварійному стані. Але декоративна прикраса фасаду у вигляді жіночих голів не залишає перехожих байдужими, адже ці обличчя – надзвичайної краси!

ayar7414_1__

Всередині будинку все ще збереглися фрагменти старовинної ліпнини та настінного розпису. Відомо, що будівля належала купцеві Якову Новікову, який дружив з відомим італійським економістом-соціологом Вільфредо Парето (творцем теорії Парето). Ще одне надбання Верхнього Валу – особняк №32: триповерхова будівля з багатим оздобленням побудована в 1900 році і належав родині одного з міських чиновників.

Будинок, де стригли жителів Подолу

Г-подібний старовинний особняк на вул. Верхній Вал, 48/28, внесений до списку пам’яток архітектури, хоча фасад будівлі першого поверху чомусь пофарбований в різні кольори.

ayar7461_1___01

Декоративна ліпнина на верхніх поверхах знаходиться в хорошому стані і вражає вишуканістю: там можна відшукати пелюстки квітів, черепашки і невеликі пілястри. Побудований особняк в кінці XIX століття і належав купцеві Мезенцову. Верхні поверхи житлові, а ось на першому міські підприємці активно розвивали свій бізнес.

ayar7454_1___01

Там в різний час розміщувалися “Києво-Подільський аптечний магазин” і склад, перукарня, а також майстерні по ремонту взуття та пошиття чоловічого одягу. Ну а ті, хто вже постригся і обзавівся обновкою, могли перекусити в їдальні одного з благодійних товариств. Нині тут знаходиться тільки аптека.

Дама з віолончеллю і зруйнований міст

В кінці Верхнього Валу знаходиться чотириповерховий пам’ятник архітектури (№62). Величезний прибутковий будинок був побудований в 1910 році і прикрашений декоративною ліпниною, а в центральній частині – скромними пілястрами. Зараз будівля житлове: оренда квартири тут обійдеться близько 10 тис. грн на місяць. Також є внутрішній дворик. Вхід туди звичайним перехожим обмежений, але звідти добре видно, що мешканці добудували до історичної будівлі цілком сучасні балкони.

ayar7490_1__

Варто звернути увагу і на фасад сусіднього будинку (Верхній Вал, 60): на верхній частині особняка видніється величезна статуя молодої дівчини, яка тримає в руках музичний інструмент, схожий на віолончель. А прогулявшись до кінця вулиці, можна побачити напівзруйнований Рибальський вантовий міст, який з’єднує Поділ з Рибальським півостровом.

Фото: Олександр Яремчук

Джерело: Сегодня