Страсна п’ятниця: що можна і не можна робити

29 Квітня 2016 10:04

1446190

Страсна п’ятниця в 2016 році випадає на 29 квітня – православним віруючим нескладно вирахувати цю дату, відрахувавши від Великодня два дні. Страсна або Велика п’ятниця – один з найбільш скорботних днів для православних, бо він став останнім в земному житті Сина Божого. Саме в цей день був розп’ятий Ісус Христос – він приніс себе в жертву за гріхи всього людства, щоб через три дні воскреснути і згодом піднестися до свого небесного Отця. Миряни вже знають про те, що їм здобуто царство в небесах, і все ж душі затьмарені почуттям провини і печалі.

У Страсну п’ятницю слід вести себе тихо і смиренно, звертаючись до бога з молитвами про прощення. У храмах відбуваються богослужіння. Віруючі дотримуються найсуворішого посту, намагаючись повністю відмовитися від прийняття їжі.

Богослужіння у Велику п’ятницю

Страсна п'ятниця: що можна і не можна робити

Богослужіння в храмах присвячені спогадам про пристрасті і смерть Спасителя. Протягом дня євангельські оповіді про це читаються три рази. На ранковій службі читають дванадцять уривків з Євангеліє, вони оповідають про подію, що сталася в цей день. Під час “Великих годин” читають уривки, написані кожним з чотирьох євангелістів. Так само служать вечірню і знову йде розповідь, але вже по складеному Євангеліє.

Літургію не здійснюють, підкреслюючи цим особливість дня, і вагомість досконалої жертви. Але у виняткових випадках, коли збігається свято Благовіщення 7 квітня і Страсна п’ятниця, служиться літургія Іоанна Златоуста.

Під час вечірнього служіння виносять плащаницю і співають “Про розп’яття Господа”. Богослужіння страсної п’ятниці, незважаючи на скорботу, готує прихожан до Великодня.

Символи Страсної п’ятниці

Образний символ усього дня Страсної п’ятниці – перехід від земного життя до вічного, поза тілом. Що стосується речових символів, то основний з них – плащаниця. Досі не вщухають суперечки щодо того, чи справжнє полотно зберігається зараз в Турині, притягаючи до себе мільйони паломників. У кожному храмі з вівтаря виносять символ тієї плащаниці, в яку був загорнутий Христос, її розміщують в центральній частині, щоб миряни могли прихилитися.

Також одним із символів дня є хрест, на якому прийняв муки Син Божий. Він є торжеством життя вічного над земною і способом жертовності Христа ради всіх людей на землі, що жили в той час, зараз, і тих, хто народиться в майбутньому.

Що можна і чого не можна робити в Страсну П’ятницю

Рекомендовано у Страсну п’ятницю 29 квітня 2016 утримуватися від їжі, поки не настане час виносу плащаниці. Після цього дійства дозволено їсти хліб і пити воду, але не більше. Вся великодня підготовка повинна бути закінчена напередодні, тобто в Чистий четвер, а п’ятниця присвячується службі і молитвам.

Не можна займатися господарськими справами, шиттям або в’язанням, пранням. Нехтування цими обмеженнями церквою трактується, як гріховне діяння. Віруючим слід суворо дотримуватися посту в п’ятницю – більш відповідально, ніж в інші дні, необхідно відмовитися навіть від обмивань. Не можна виспівувати пісні, прогулюватися, придаватися веселощам. Згідно з повір’ям, той, хто буде розважатися, протягом всього наступного року буде сумувати.

Особливо великим гріхом вважається “протикати землю” у страсну п’ятницю, тобто садити що-небудь на городі і взагалі працювати на землі. У народі знають, що якщо посіяти пшеницю або посадити що-небудь в цей день – врожаю не буде.

Також у Велику п’ятницю необхідно утриматися від вживання алкоголю і плотських утіх. Люди, які напиваються в день страждань і смерті Ісуса Христа, ризикують стати алкоголіками. А діти, зачаті в Страсну п’ятницю народжуються хворими або в майбутньому стають жорстокими злочинцями.

Якщо ви не хочете втратити здоров’я, відмовтеся в Страсну п’ятницю від стрижки, фарбування волосся і взагалі будь-яких косметичних процедур. Також якщо день народження або чийсь ювілей випадає на цей скорботний день – перенесіть його святкування. Веселитися в день всесвітньої скорботи абсолютно не вітається.

У минулі часи з цим днем було пов’язано чимало традицій і повір’їв. Наприклад, багаті давали малозабезпеченим сусідам святкову здобу, скоромну їжу: молочні продукти, яйця.

Прикмети в Страсну п’ятницю

У Страсну п’ятницю не можна плювати на землю. Народні прикмети говорять, що хто плюне на землю – від того на весь рік всі святі відвернуться.

У Велику п’ятницю можна визначити, чи є на вашому будинку порча. Для цього вранці цього дня потрібно піти до церкви, відстояти і службу із запаленою свічкою. Після служби із залишком цієї свічки прийдіть в свій будинок або квартиру і обходьте її кімнату за кімнатою. Біля “Причинна” речі свічка сильно затріщить і почне чадити чорним димом.

Людина, яка повністю утримається від їжі та води весь цей день, знатиме за три дні час своєї смерті.

Прокинувшись вранці в п’ятницю на Страсному тижні першим ділом, ні з ким не розмовляючи до цього, визирали у вікно і примічали, на кого першим впаде погляд. Якщо побачили птицю, то це для дівчини це до нового знайомству, а для хлопця до добрих вістям. Якщо погляд упав на собаку – такий знак віщує смутку і печалі. Першою побачити кішку в Страсну п’ятницю – до достатку і заможного життя. Якщо примітили молодого хлопця або чоловіка – весь рік будете здоровим. Молода дівчина – до благополуччя. Побачити цілу сім’ю – ви будете жити з усіма рідними в мирі та злагоді. А от якщо ваш погляд упав на старого, інваліда чи хворої людини, то це, на жаль, передвіщає хворобу або крупну втрату.

Що ще можна і чого не можна робити в Страсну п’ятницю:

  • Вважали, що якщо принести з богослужіння дюжину палаючих свічок і залишити їх догоряти в будинку, то це принесе в оселю благополуччя на наступний рік.
  • Хліба, випечені в п’ятницю, не пліснявіють і можуть лікувати недуги.
  • Ковалі ні в якому разі не кували цвяхи і не виготовляли молотки. Бо ці предмети принесли чимало тілесних страждань Спасителя. Також існувало табу на вбивання в цей день в землю залізних предметів. Вважалося, що, встромивши в грунт лопату або граблі, можна накликати біду. Не можна працювати в городі, бо гинуть рослини, які посаджені в Страсну п’ятницю. Єдиний виняток становить петрушка.
  • Якщо випрати білизну і вивісити її на вулицю, то на неї можуть з’явитися криваві плями, тому робити цього не слід.
  • Вважалося, що день хороший для перевезення бджіл.
  • Слід намагатися утримуватися від пиття (до винесення плащаниці), люди вірили, що ті, кому це вдасться, весь рік зможуть пити воду, не побоюючись, що вона заподіє їм шкоди або буде отруєною.
  • У цей день можна освячувати кільця – вони стануть своєрідним оберегом, що захищає людину від недуг.
  • За народними звичаями в цей день можна відсторонити малюка від грудей – така дитина нібито буде в гарному здоров’ї, володіти великою силою, а протягом життя його буде супроводжувати удача.

Не починайте важливих справ і постарайтеся впоратися з важливими справами напередодні. Відвідайте службу і пам’ятайте про те, що цей день накладає строге табу на лихослів’я, сварки, гучні веселощі і розгул в їжі, будьте смиренні й обережні в цей день, коли навіть природа тужить з людиною.

Джерело: ilady.in.ua, hcredo-ua.org, 2016rik.pp.ua