Сухофрукти: користь і шкода

22 Квітня 2016 15:47

Живильні властивості , унікальний склад і тривалий термін зберігання зробили сухофрукти одним з популярних продуктів . Але чи так вони бездоганні ?

Сухофрукти: користь і шкодаСухофрукти ( висушені фрукти і ягоди ) вважаються натуральним джерелом вітамінів і мікроелементів в будь-який час року. Вони містять вітаміни А і групи В , високу концентрацію глюкози , фруктози , клітковину , магній , кальцій , калій , фосфор , йод , залізо , натрій. Такий хімічний склад робить їх надзвичайно корисними для здоров’я серцево-судинної і центральної нервової системи , допомагає поліпшити стан нігтів , волосся і кісток , стимулює роботу кишечника. Крім того , кожен із сухофруктів містить свій унікальний комплекс корисних речовин.

Певною мірою , сухофрукти можна назвати « природною таблеткою ». Але, як і всякий продукт , і, тим більше , засіб профілактики і лікування , висушені фрукти і ягоди мають свої «підводні камені» , побічні ефекти і протипоказання. Що потрібно знати про сухофрукти , перш ніж зробити їх частиною свого постійного раціону ?

Обережно , хімічні сухофрукти !

У промислових умовах сухофрукти можуть бути оброблені хімічними речовинами для додання потрібного кольору і захисту від цвілі. Для цього використовується , зокрема , діоксид сірки. Необроблені сухофрукти зазвичай темніші.

Недобросовісні виробники нерідко використовують для обробки сухофруктів речовини , несумісні з продуктами харчування: інсектициди , гліцерин , отруйні миючі засоби. Вони залишаються на поверхні плодів і потрапляють в організм людини.

Оброблені хімією сухофрукти на прилавках виглядають привабливо. Наприклад , родзинки мають гарний золотий колір , а курага і чорнослив красиво блищать. Результат вживання такої «краси» для людини — болі в шлунку , порушення в роботі жовчного міхура , кишечника. Тому перед вживанням або приготуванням сухофрукти потрібно вимочити в окропі і ретельно промити.

Сухофрукти , які висушені природним чином ( на сонці) — більш сірі та темні . У кожному разі , не купуйте сухофрукти , на яких утворилася гниль або цвіль .

Сухофрукти — «солодка бомба»

У процесі сушіння з фруктів і ягід йде вода , а концентрація цукру істотно зростає. У підсумку , з’їдаючи , наприклад , одну курагу , людина отримує більше калорій , ніж, якби він з’їв свіжий абрикос . Калорійність сухофруктів — 230-300 ккал на 100 г. Таким чином , до цих ласощів потрібно дуже обережно ставитися людям з цукровим діабетом і тим , у кого є зайва вага .

Крім того , не варто втрачати пильність алергікам . Наприклад , сушені цитрусові можуть стати причиною появи алергічної реакції.

Чим корисні сухофрукти

Пропонуємо ознайомитися з корисними властивостями найбільш популярних видів сухофруктів.

    • курага . Основна цінність кураги — при сушінні в ній зберігається більшість вітамінів і мікроелементів. Курага багата калієм , каротином , органічними кислотами , кальцієм , фосфором , залізом , вітаміном В5. Допомагає зміцнити серце і підвищити гемоглобін. Завдяки м’якому проносному ефекту покращує перистальтику кишечника і сприяє його очищенню . Перешкоджає вимиванню калію з організму. 3-5 плодів на день достатньо , щоб отримати максимум користі від кураги.
    • урюк (сушений абрикос з кісточками) . Багатий бета — каротином. Передбачається , що ці речовини допомагають у профілактиці раку. В урюці багато калію , необхідного для здоров’я серця , клітковини , корисної для кишечника.

родзинки. Багатий органічними кислотами , клітковиною , вітамінами А , В1 , В2 , В5 і В6 , С. До його складу входять залізо , бор , магній , калій , кальцій , хлор , фосфор. Сприяє зміцненню нервової системи , допомагає зняти напругу, втому , поліпшити сон. Корисний для вагітних і годуючих жінок : поповнює нестачу заліза і покращує лактацію. Високий вміст калію і магнію в родзинках зміцнює серцевий міокард , сприяє нормалізації тиску.

Родзинки не рекомендують вживати людям з виразковими ураженнями гастродуоденальної області.

  • чорнослив. Містить м’які проносні речовини , харчові волокна , органічні кислоти , кальцій , магній , фосфор , залізо , вітаміни А , групи В , С, РР . Хороший засіб проти закрепів і ефективно очищає організм. Чорнослив має жовчогінну та сечогінну дію. Збільшує вироблення шлункового соку і підсилює апетит. Завдяки вмісту калію і магнію корисний при серцево -судинних захворюваннях.

З обережністю потрібно вживати чорнослив годуючим мамам — він може викликати розлад і коліки у малюка.

  • фініки. Багаті вітамінами А , Е , групи В , амінокислотами. У них містяться кальцій , фосфор , калій , магній , залізо , цинк , марганець , селен. Фініки корисні для людей з ослабленим імунітетом , при анемії. Вони допомагають зняти втому і прискорюють одужання після перенесеного захворювання , зміцнюють серцево-судинну систему , активізують роботу печінки і нирок. Вважається , що фініки допомагають у профілактиці онкологічних захворювань. Корисні для вагітних жінок : використовуються в профілактиці депресій і сприяють зміцненню м’язів матки.

Людям з хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту і каменями в нирках рекомендується їсти фініки з обережністю.

  • сушка з яблук і груш. Сушені яблука багаті вітамінами А , групи В , С, калієм , натрієм , фосфором , магнієм , кальцієм , залізом , цинком , йодом. Покращують роботу травної , нервової , кровоносної систем , нирок і печінки. Корисні при захворюваннях щитовидної залози.

Сушені груші багаті вітамінами А , В1 , В2 , Е , Р , С, пектином , залізом , йодом , міддю , калієм , кальцієм , цинком , каротином. Корисні при порушеннях роботи підшлункової залози , сечовивідних шляхів. Допомагають боротися з простудними захворюваннями і зменшують стрес.

Джерело: ukrhealth.net