У Гарварді видали двотомник про українського професора

20 Квітня 2016 11:42

---

Журнал українознавчих студій Гарвардського університету опублікував двотомник на честь 70-річчя професора Григорія Грабовича, передає ресурс Studway.

Збірка статей «ЖНИВА: Статті на пошану Григорія Грабовича до його сімдесятиріччя» стала 32-33 томами Журналу українознавчих студій Українського наукового інституту Гарвардського університету. Видання об’єднує 49 матеріалів.

Дослідження охоплюють широке коло тем, що відображають інтереси професора. П’ятдесят авторів з України, Польщі, Чехії, Австрії, Німеччини, Швейцарії, Італії, Бельгії, Канади та США опрацювали спірний спадок Київської Русі, культурні зв’язки ранньомодерного періоду, поступове зародження національного дискурсу за нових імперських реалій, що сягнуло піку в творчості Шевченка, випробування ХІХ століття, модернізм, ідеологія та наука у ХХ столітті.

Видання також містить повну бібліографію вченого та біографічний нарис, заснований на інтерв’ю з Грабовичем.

Григорій Юлійович Грабо́вич  — український і американський літературознавець, професор кафедри української літератури Українського наукового інституту Гарвардського університету. У 1997 р. у Києві заснував і очолив часопис есеїстики та рецензій «Критика», що дає професійний огляд широкого кола явищ літературного, культурного і політичного життя. Його дописувачами, крім українських авторів, були Славой Жижек, Умберто Еко, Наум Чомський, Тимоті Снайдер та інші міжнародні науковці, експерти та інтелектуали. Від 2000 року діє одноіменне видавництво, що спеціалізується на випуску неординарної історіознавчої та культурологічної продукції. Серед його головних проектів — видання 30-томника творів Пантелеймона Куліша і хроніки колективізації та Голодомору в Україні.

З травня 2012 р. — голова Наукового товариства Шевченка у США.

Його дослідження стосуються історії української, польської, російської літератур та їхніх взаємовідносин.