У піст мордувати себе голодом не варто

4 Квітня 2016 14:24
firtka.if.ua

firtka.if.ua

Піст має супроводжуватися не тільки обмеженням у їжі, а й серйозною духовною підготовкою, стверджує лікар-дієтолог Наталія Суслова. – У цей час потрібно, перш за все, очистити себе від гріхів, – каже вона. – Адже одна із заповідей, яку християни повинні виконувати під час посту, – це відпустити гнів. Якщо людина буде сприймати виключення певних продуктів харчування як примус, то, зрештою, це викликатиме тільки роздратування.

З іншого боку, піст – чудова можливість розвантажити свій організм. Адже, за словами лікаря, вживання продуктів тваринного походження негативно позначається на роботі печінки. Натомість крупи дуже багаті вітаміном В і речовинами, які покращують роботу як шлунково-кишкового тракту, так і організму загалом.
– При дотриманні суворого посту слід відмовитися від м’ясних страв, яєць, молочних продуктів, солодощів, навіть риби, – каже фахівець. – Аби поповнити організм необхідними мікроелементами, потрібно споживати багато овочів, фруктів, бобових культур. До речі, останні є повноцінним джерелом білка, що так необхідний для нашої життєдіяльності.
Церква дозволяє не обмежувати себе у їжі вагітним та матерям, які годують дітей грудним молоком. Від посту звільняють і осіб, яким не виповнилося 18 років. Адже, на переконання пані Суслової, дитячий організм росте і потребує постійного надходження всіх важливих мікроелементів. Послаблення у харчуванні також є для людей, які мають певні хронічні захворювання, і тих, хто важко фізично працює.
– Якщо людина має проблеми зі здоров’ям, приміром, захворювання травної системи, відмова від звичного харчування може спровокувати загострення недуги, – акцентує пані Наталія.– Якщо ж хворий почувається добре, він можуть спробувати постити, але краще перед цим проконсультуватися з лікарем. Так чи інакше, дотримання посту не має стати для людини тортурами, додає спеціаліст.
– Головне – не зашкодити, – продовжує медик. – Якщо конкретна особа відчуває, що не в змозі відмовитися від тих чи інших страв, не потрібно себе мордувати. Можна частково виключити зі свого раціону деякі продукти або ж дотримуватися посту у перший і останній тижні.
Джерело: te.20minut.ua