Українці читають більше за поляків — результати досліджень

28 Квітня 2016 16:02

0000052629-vyshivanka-centr

Майже 63 відсотки поляків не прочитало за минулий рік жодної книжки. Це показують дослідження Національної бібліотеки Польщі.

«Ця негативна статистика щороку зростає, — говорить письменниця Жанна Слоньовська. Народилася у Львові. Живе у Кракові, пише польською. — Вмирає культура літературних зустрічей, дискусії. У моєму польському видавництві не раз були розмови – може, не будемо робити зустрічі з читачами, бо і так прийде три особи. В Україні інакше. Тут уміють говорити і дискутувати про літературу. Люди готові цілу ніч слухати поезію. І це будуть повні зали. У Польщі це елітні речі. Там такого немає.

У Польщі книжка стає ґаджетом, — продовжує письменниця. — Книгарні перенасичені речами, які називаються книжкою — порадники, нескінченні історії на зразок „Як я вийшла з алкоголізму“. У Франції, коли заходиш у найбільшу книжкову крамницю, чітко бачиш – хороша література має білі обкладинки. Якщо картинки, то маленькі. Кольорова книжка – значить — це кіч. У Польщі часто прекрасні тексти видаються під яскравими обкладинками, бо так вирішує відділ маркетингу. Колись хотіла видати книжку для дітей. Обкладинку була зеленавого кольору. Видавництво мені сказало – у нас купують червоне і золоте. Так книжку і не видали».

Українці читають трохи більше. Дослідження консалтингової компанії «Pro.mova» у 2013–2014 роках показали, що 57,9 % опитаних прочитали за рік бодай одну книжку.

“Ми затрималися у часі перемін. Це дає і позитивні плоди – у буремні часи з’являється багато креативних ідей. Поляки переситилися інформацією. Впав інтерес суспільства до читання, — каже директор львівського «Видавництва Старого Лева» Мар’яна Савка.

У Європі до книжок найбільше береться чехів — 84% читає мінімум одну книжку на рік.

Джерело: gazeta.ua