В країні, де є закони під Ярему, Луценка, Міклоша, закони для всіx не працюватимуть, – політолог

19 Квітня 2016 13:14

1-

Внесення  змін до законодавства в інтересах однієї людини – це факт того, наскільки Україна  далека від європейських стандартів. Таку думку висловив політолог, один з лідерів громадського руху «Рідна країна» Олександр Федоренко, коментуючи акцію протесту під стінами Верховної Ради   проти можливого призначення Юрія Луценка генпрокурором.

«В Україні вже традиційно  під кожні нові вибори змінюється виборче  законодавство. Шкода, але ця негативна тенденція відтепер поширилася і щодо призначення генпрокурора: в Україні під кожного кандидата на посаду  «переписують» закон. У 2014 році  для Махніцького та Яреми змінили строки і досвід роботи в прокуратурі, у 2016 році є вирогідність підкорегувати  закон для Луценка, прибравши вимогу про обов’язкову юридичну освіту та стаж роботи», –  пояснює політолог.

Те, що відбувається в Україні,  коли заради певних кандидатур видаляють старі положення з закону й дописують нові, не тільки суперечить європейській законотворчій  практиці, але й ставить під сумнів проведення всіх реформ в державі. За словами Олександра Федоренка,  якщо в державі  є закони під Ярему, Луценка, Міклоша, пом’якшуючі норми закону під міністрів-іноземців, то  закони для  всього суспільства  не працюватимуть.

«Українці продовжуватимуть порушувати закон і нести хабарі до органів захисту й обвинувачення, бо не вбачають в діях уряду, Президента і Верховної Ради справедливого порядку. Відтак кожен розуміє –  сьогодні закон змінили під Іванова, завтра під Петрова, відповідальність за недореформування  ніхто не несе, в країні – безлад. Віра в ефективність роботи таких призначенців зводитиметься до нуля», – вважає політолог.

 Нагадаємо,   29 лютого Верховна Рада звільнила з посади генпрокурора В.Шокіна. Народний депутат  Ю.Луценко розглядається як можливий кандидат на посаду генерального прокурора. Проте,  очолити ГПУ він не може через  українське законодавство: відповідно до закону, генпрокурором може стати особа з юридичною освітою та досвідом роботи в прокуратурі.

 На минулому тижні до ВРУ внесли  законопроект  №4379,  в якому  пропонується встановити, що на посаду генпрокурора може претендувати кандидат, який має вищу освіту і стаж роботи в галузі права або досвід роботи в законодавчому та правоохоронному органі не менше 5 років. Наразі, даний законопроект вже відкликаний з ВРУ.

Сьогодні, 19 квітня, біля ВРУ тривала акція протесту  проти можливого призначення Юрія Луценка генпрокурором.