Великдень – 2016: традиції свята

24 Квітня 2016 10:58

rospis-yaic_04

Символами стає все, що виражає оновлення, світло і життя

Цього року Великдень припадає на 1 травня. Сайт Сегодня. ua з’ясував, які традиції святкування головної події церковного календаря, яке є найдавнішим і найважливішим християнським святом.

Символами Великодня стає все, що виражає оновлення (Великодні струмки), світло (Великодній вогонь), життя (Паски, яйця і зайці).

Великоднє богослужіння

У Великдень, як в найважливіше свято церковного року, відбувається особливо урочисте богослужіння. Воно формувалося в перші століття християнства як крещального. Більшість оголошених після підготовчого поста приймали хрещення в цей особливий день.

У Церкви з давніх часів склалася традиція здійснення Пасхального богослужіння вночі.

Великоднє привітання

Починаючи з пасхальної ночі і наступні сорок днів прийнято “христосуватися”. Це означає, що при зустрічі стандартне привітання замінюється словами: “Христос воскрес!” – “Воістину воскрес!”, при цьому тричі цілуючись.

Великодній вогонь

Він відіграє велику роль в богослужінні і символізує “Світ Божий, просвіщає всі народи” після воскресіння Ісуса Христа.

У разі успішного прибуття з Єрусалиму благодатного вогню священики урочисто розносять його по храмах міста. Християни одразу ж запалюють від нього свої свічки. Після богослужіння бажаючі забирають лампаду з вогнем додому, де намагаються підтримувати його протягом року.

Пасхальна трапеза

Відбувається вона під час розговіння після Великого посту. Але перед цим протягом Великої суботи та після великоднього богослужіння в храмах освячують паски, сирні паски і крашанки, приготовані до святкового столу.

Пасхальне яйце

Вони в християнській традиції позначають Гроб Господній: яйце, хоча зовні виглядає мертвим, всередині містить нове життя, яке вийде з нього, і тому яйце служить “символом гробу і виникнення життя в самих надрах його”.

Примітно, що в православній традиції звичай дарувати яйця пов’язують з переказом про яйце, подарованому Марією Магдалиною імператору Тиберію.

Згідно з викладом Димитрія Ростовського, свята рівноапостольна Марія Магдалина знайшла можливість з’явитися до імператора і подарувала йому яйце, забарвлене в червоний колір, зі словами: “Христос воскрес!” Вибір яйця як подарунка, згідно святителю Димитрію, був викликаний бідністю Марії, яка, однак, не захотіла з’явитися з порожніми руками, колір же яйця був покликаний привернути увагу імператора.

Хоча яйця фарбують в різні кольори, саме червоний є традиційним: він символізує кров розіп’ятого Христа.

Сирна паска

Особливе блюдо з сиру, яке за традицією готується тільки один раз в році – на свято Пасхи.

Оригінальна форма паски – усічена піраміда, що символізує Гроб Господній. Традиційно для приготування паски використовувалася спеціальна розбірна дерев’яна форма – пасочниця, яка робилася з дощечок, на внутрішній стороні яких вирізають літери “ХВ”, що означають вітання “Христос Воскрес!”.

Крім того, на них також зображуються хрест, списи, палиці, пророслі зерна, паростки і квіти, які символізують страждання і воскресіння Ісуса Христа

Ці малюнки і напис потім друкуються на готовій пасці.

Правда, в сучасному світі паски роблять різних форм, розмірів і з різними прикрасами.

Джерело: Сегодня