Вмираюча пам’ять: Київ може позбутися декількох унікальних будинків

19 Квітня 2016 14:35

У Києві вчора відзначили Міжнародний день охорони пам’яток історії. На жаль, але цю дату в столиці потрібно не святкувати, а тихо сумувати – десятки будинків, які є перлинами столичних вулиць, розвалюються буквально на очах! “Сегодня” склала рейтинг найбільш аварійних історичних будівель, втратити які місто може в один момент.

СІКОРСЬКИЙ І ЗМІЇ. Серед особняків, які повільно вмирають, – садиба на вул. Ярославів Вал, 15, де жив і виріс легендарний авіаконструктор Ігор Сікорський. Будівля порожня, припадаючи тріщинами, вже багато років. Але лише в минулому році через суд його вдалося забрати у власників і передати Мінобороні.

epioh__01

Будинок Сікорського. Будівля на Ярославовому валу звели в 1889-1912 рр. 

Втім, активні роботи на об’єкті так і не почалися: зяють лише вибиті вікна. “Ми зробили припис і позначили, який саме ремонт потрібно покроково проводити в цій будівлі”, – кажуть в управлінні культурної спадщини КМДА. У Міноборони обіцяють зайнятися будинком найближчим часом.

На очах руйнується і легендарний Будинок зі зміями і каштанами (Велика Житомирська, 32), який знаходиться в приватних руках. У мерії вважають, що власник навмисне доводить його до аварійного стану, і намагаються його за це покарати: власників за недбалість оштрафували на велику суму, і не виділяють їм землю, яка знаходиться під будівлею.

img_7533_

Будинок зі зміями. Незвичайному особняку скоро стукне 110 років. Фото: Г. Салай

МУРАШКО І АНГЕЛИ. Не краща ситуація з будинком Мурашка на Малій Житомирській, 14-а: після довгої судової тяганини будівлю повернули в комвласності, але на цьому все і закінчилося. У КМДА пояснюють: “Об’єкт на контролі. На проектну документацію виділили 600 тис. грн, на проведення ремонтних робіт передбачено близько 3 млн грн”.

img_7504_

Будинок Мурашка. Побудований в стилі неокласицизму в 1858 році. Фото: Г. Салай

Раніше гарну, а зараз – майже знищену будівлю можна побачити на Подолі (Верхній Вал, 28/12). Його краєзнавці називають Будинком з ангелами. Особняк знаходиться на реставрації вже 10 років, і з кожним роком його стан погіршується! Чиновники КМДА запевняють: “На будинок накладено арешт. Виникали суперечливі питання з приводу землі, а власник взагалі зник”. У підсумку – будівлею ніхто так і не займається…

1210360_

Будинок з ангелами. Особняк на Верхньому Валу з’явився в 1893 році. Фото: Г. Салай

За звалилися перекриття в особняку на вул. Богдана Хмельницького, 12-14, де в лютому загинули люди, власник відповів лише грошима. “Ми оштрафували власника будівлі на 170 тис. грн за порушення проведення робіт і на 17 тис. грн – за непідписання охоронного договору. Тепер вони повинні відновити будинок”, – запевняють в управлінні культурної спадщини.1204042_

Дохідний дім. Будівлі на вул. Б. Хмельницького вже 133 роки! Фото: А. Яремчук

Окрема тема – Гостинний двір, який покинутий і без даху з 2012 року. У мерії пояснюють: Фонд держмайна, у якого об’єкт на балансі, все-таки розірвав договір оренди з “Укрреставрацією”, яка повинна була займатися його відновленням. Зараз проводиться інвестконкурс, щоб визначити, кому його передадуть в оренду під реставрацію!

ВЛАДА. “Всього в Києві – близько 3500 об’єктів культурної спадщини. З них близько 60 будинків в незадовільному стані. Ми маємо намір викликати власників на засідання комісії Київради, щоб вони розповідали, чи мають намір реставрувати будинки і коли”, – кажуть в КМДА. Що ж стосується повернення об’єктів в комвласності, то ця процедура дуже складна: “Повернути з приватної власності будівлю можна лише примусово, викупивши об’єкт, і тільки в держвласність. А потім – вести переговори, щоб повернути його місту”, – пояснює начальник управління культурної спадщини Києва Сергій Груздо.

Чиновники обіцяють вже найближчим часом створити сайт, де будуть вказані всі об’єкти спадщини з інформацією про власників і техстан будівель

Джерело: Сегодня