Вишивка хрестом та великодні мотиви: традиції в сучасних тенденціях

16 Квітня 2016 16:43

Вивчаємо, як старовинне ремесло відобразилося на високій моді. Вишивка є важливим атрибутом української культури та традицій. Історія вишивки в Україні почалася ще за часів скіфів, які прикрашали свій одяг орнаментом. Сама техніка вишивки хрестом бере свій початок з первісних часів, коли люди тільки починали освоювати шиття стібками та створювали перший одяг зі шкір тварин. Згодом подібними стібками стали прикрашати одяг та предмети побуту, а мистецтво вишивання все більше розвивалося.

Вишиванки українських дизайнерів
Вишивка хрестом великодні мотиви: традиції та сучасні тенденції © wikipedia

В наш час можна зустріти найрізноманітнішу вишивку із зображенням природи, традиційних орнаментів або ікон. Особливо ретельно українці готуються до Великодня, вишивають рушники великодніми мотивами із зображенням яєць, букв «ХВ» (Христос Воскрес), пасок та орнаментів. Крім православних традицій, в Україні важливим національним символом є вишиванка, яка за останні кілька років стала особливо популярною. Вишивку хрестом також можна зустріти на сукнях, жилетках, куртках та навіть аксесуарах.

Вишиванки українських дизайнерів
Вишиванка Vita Kin © newnem

Знамениті модні будинки не раз надихалися національним орнаментом. Так, бренд Valentino здивував своєю колекцією сезону весна-літо 2015, в якій використовувалися вишиванки та національні вбрання Східної Європи.